Opgeladen: 1-11-2019
Opgeborgen in: Afslanksupplementen
Translation: The science behind sesamol in weight loss supplements (2-11-2019)

Sesamol, een razendslim afslankmiddel

Sesamol, een razendslim afslankmiddel
Creatieve bedenkers van afslanksupplementen hebben sesamol ontdekt als een bestanddeel dat hun formules effectiever moet maken. Hoewel we geen humaan onderzoek naar de biologische effecten van sesamol hebben kunnen vinden, is volgens een dierstudie van Northwest A&F University in China het gebruik van sesamol in afslanksupplementen helemaal niet zo'n raar idee.

Studie
De onderzoekers gaven een groep C57BL/6J-muizen gedurende 12 weken voer waarin ze extra energie in de vorm vet en fructose hadden gestopt. [HFFD] Een deel van die muizen kreeg sesamol via hun drinkwater. [HFFD+sesamol] Als de muizen volwassen mensen waren geweest, hadden ze dagelijks 400-500 milligram sesamol gekregen.

Muizen in een controlegroep kregen standaardvoer, zonder dikmakende bestanddelen. Die muizen kregen geen sesamol. [Control]

Sesamol
Sesamol zit samen met lignanen als sesamine, episesamine, sesamoline en sesaminol in sesamzaad. [Figuur] Sesamol is een building block van die andere stoffen. Sesamol is ook op de markt als een grondstof voor de chemische industrie, die er onder meer het antidepressivum paroxetine en insecticides van maakt.


Sesamol, een razendslim afslankmiddel


Hoewel er nog geen humane studies naar de afslankende werking van sesamol zijn gepubliceerd, zijn pientere bedenkers van fat loss-supplementen recent sesamol in hun formules gaan stoppen.

Eerlijk gezegd zouden we er niet raar van opkijken als sesamol ooit nog eens opduikt in supplementen die de hormoonspiegels van bodybuilders zouden moeten optimaliseren. In Aziatische reageerbuisstudies verhoogt sesamol de aanmaak van hormonen door de cellen van Leydig [J Agric Food Chem. 2011 Sep 28;59(18):9885-91.] door het StAR-eiwit te activeren. Tegelijkertijd heeft sesamol in andere celtypes een milde antioestrogene werking. [J Agric Food Chem. 2011 Jan 12;59(1):212-21.]

Resultaten
Suppletie met sesamol halveerde de gewichtstoename door het calorierijke voer, zie je hieronder.


Sesamol, een razendslim afslankmiddel


Sesamol remde specifiek de groei van de vetweefsels, ontdekten de onderzoekers. Dat is conform in vitro-studies waarin sesamol de opname van energie door vetcellen blokkeert en de ontwikkeling van jonge cellen tot vetcellen saboteert. [Biochem Biophys Res Commun. 2016 Jan 1;469(1):49-54.]

Sesamol verbeterde de werking van insuline. Kregen de muizen glucose, dan zorgde sesamol ervoor dat die glucose sneller uit de bloedbaan verdween. Toediening van sesamol normaliseerde de insuline- en glucosespiegel als de muizen hadden gevast.


Sesamol, een razendslim afslankmiddel

Sesamol, een razendslim afslankmiddel


Hoe sesamol op moleculair niveau werkt, dat zie je linksboven. Sesamol hield de aanmaak van PGC-1-alpha op peil. PGC-1-alpha laat cellen mitochrondria aanmaken. Dat zijn de organellen van de cel die voedingsstoffen omzetten in energie.

De figuur hierboven heeft betrekking op bruine vetcellen, maar de onderzoekers zagen hetzelfde in de lever. Waarschijnlijk doet sesamol het overal in het lichaam. Op zich is dat niet verwonderlijk, want sesamol is volgens in vitro-studies met legio celtypes een AMPK-booster. [Food Sci Biotechnol. 2017 Feb 28;26(1):195-200.] [Inflamm Res. 2015 Aug;64(8):577-88.]

Conclusie
"Sesamol alleviated high fat and high fructose diet-feeding induced obesity and insulin resistance in C57BL/6J mice", resumeren de onderzoekers. "Specifically, sesamol partly normalizing mitochondria lipid metabolism gene expressions and downregulated lipid accumulation in both liver and adipose tissues."

"Therefore, sesamol could be considered an alternative nutritional complement in combination with the preventive and therapeutic strategies against obesity associated complications."

Bron:
Mol Nutr Food Res. 2017 Aug;61(8).

Meer:
Via AMPK & PGC-1-alpha maakt de combinatie arginine-citrulline-combinatie sporters fitter (28-10-2019)
Vetverbruiner curcumine werkt via AMPK & PGC-1-alpha (24-2-2017)
Halve gram rutine per dag beschermt via AMPK & PGC-1-alpha tegen overgewicht (25-10-2015)
Arctigenin, de endurance drug en AMPK-booster in Arctium lappa (23-8-2015)


Deze stoffen in rode paprika stimuleren de verbranding van vet Aza-6-Gingerol, een experimenteel afslankmiddel dat is gebaseerd op gember Slik een maand elke dag 2 capsules Gymnema sylvestre, en verlies een kilo

Deze stoffen in rode paprika stimuleren de verbranding van vet
Als je elke dag een capsule slikt met daarin 9 milligram carotenen uit rode paprika, dan neemt je hoeveelheid lichaamsvet af zonder dat je leefstijl verandert. Humane studie.

Aza-6-Gingerol, een experimenteel afslankmiddel dat is gebaseerd op gember
Gember heeft, zeker in dierproeven maar ook in een enkele humane studie, een milde afslankende werking. Dat is vooral het werk van de stof 6-gingerol. En moet je es kijken wat er gebeurt als je die stof versleutelt...

Slik een maand elke dag 2 capsules Gymnema sylvestre, en verlies een kilo
Suppletie met 2 capsules Gymnema sylvestre-extract kan, zonder aanpassingen van dieet en de hoeveelheid lichaamsbeweging, leiden tot een gewichtsverlies van 3 kilo.