Opgeladen: 6-6-2020
Opgeborgen in: Anabolica & studies, Anabolica & risico's, Hart & bloedvaten
Translation: Smoking, alcohol and coke make anabolic steroids more dangerous for your heart (7-6-2020)

Roken, alcohol en coke maken anabolica riskanter voor je hart

Een grote groep farmacologische bodybuilders drinkt alcohol, rookt en gebruikt recreatieve drugs als cocaïne. Die leefstijl maakt in ieder geval de cardiovasculaire risico's van de anabolica groter, rapporteerden Braziliaanse onderzoekers van de Universidade Federal da Bahia in Substance Use & Misuse.


Roken, alcohol en coke maken anabolica riskanter voor je hart


Studie
De Brazilianen analyseerden het bloed van 145 bodybuilders, die allemaal testosteron en andere anabole steroïden gebruikten. 118 bodybuilders dronken alcohol, 27 bodybuilders rookten, 33 gebruikten cocaïne en 4 gebruikten zowel alcohol en coke en rookten nog op de koop toe.

Resultaten
De hoeveelheid van het 'slechte cholesterol' LDL was bij de meeste anabolengebruikers 'acceptabel'. Bij de gebruikers die en rookten, en alcohol dronken en coke gebruikten was de LDL-spiegel borderline high.


Roken, alcohol en coke maken anabolica riskanter voor je hart


Conclusie
Deze Braziliaanse studie doet ons denken aan die van een Australische studie uit 2014, waarin de onderzoekers de uitkomsten van 24 autopsies op betrekkelijk jong overleden anabolengebruikers analyseerden. Praktisch alle overleden gebruikers hadden ook recreatieve drugs gebruikt.

Bron:
Subst Use Misuse. 2014 Jul;49(9):1115-25.

Meer:
Bezorgd over de cardiovasculaire bijwerkingen anabole steroïden? Reken niet op taurine... (4-9-2019)
Kwart van de jonge anabolengebruikers heeft dichtgeslibde kransslagaders (14-6-2019)
Beschermt Grape Seed Extract hart en bloedvaten van anabolengebruikers? (22-8-2018)
Grootste studie naar cardiovasculaire bijwerkingen van anabole steroïden bevat slecht nieuws voor gebruikers (2-6-2017)


Anabolenkuur is linker voor je hart dan je denkt Trombose in de familie? Laat de anabolen dan maar staan... Dierstudie: krachttraining zonder anabolen goed voor hart en bloedvaten

Anabolenkuur is linker voor je hart dan je denkt)
Dat concluderen cardiologen van Harvard Medical School uit een onderzoek waaraan 12 mannelijke chemische en 7 naturelbodybuilders meewerkten.

Trombose in de familie? Laat de anabolen dan maar staan...
De hoofdpersoon in deze studie is een 20-jarige bodybuilder, waarvan al op 15-jarige leeftijd is vast komen te staan dat hij een ongelukkig gen voor het eiwit antithrombin heeft.

Dierstudie: krachttraining zonder anabolen goed voor hart en bloedvaten
Krachttraining verhoogt de concentratie van het 'goede cholesterol' HDL in het bloed, en is dus goed voor hart- en bloedvaten.