10.04.2012

Anabolenkuur is linker voor je hart dan je denkt

De cardiovasculaire risico's van anabolengebruik zijn serieuzer dan artsen vermoeden. Dat concluderen cardiologen van Harvard Medical School uit een onderzoek waaraan 12 mannelijke chemische en 7 naturelbodybuilders meewerkten.

Er zijn veel anekdotes over gebruikers van anabolen die overlijden door een hartaanval, en die volgens een sectie hartafwijkingen hebben. In een indrukwekkende stapel studies zijn die anekdotes bevestigd. [Br J Sports Med. 1986 Dec;20(4):151-2] [J Emerg Med. 1999 Sep-Oct;17(5):851-7.] [Cardiology. 2002;98(3):159-61.] [Cardiology. 1995;86(2):172-3.] [Clin Cardiol. 1996 Feb;19(2):153-5. ] [Ugeskr Laeger. 1991 Feb 18;153(8):587-8.] [Z Kardiol. 1991 Jul;80(7):468-70.]

Meestal vinden artsen bij bodybuilders met een aangetast hart en ongezonde bloedvaten een vergrote linkerventrikel van de hartspier. Dat betekent dat de hartspier is vergroeid. De spiervezels van de kamer die zuurstofrijk bloed het lichaam inpompt is verdikt. De kamer wordt kleiner, en kan minder bloed bevatten. De hoeveelheid bloed die de hartspier per hartslag rondpompt vermindert. Daardoor moet het hart vaker slaan en harder werken. Die stress zorgt ervoor dat de linkerventrikel nog verder verdikt. Als alles tegen zit kan die vicieuze cirkel eindigen in een dodelijke hartaanval.

Nederlandse onderzoekers publiceerden een decennium geleden een studie waaruit bleek dat het met die afwijking wel losliep. Maastrichtse wetenschappers vonden bijvoorbeeld in anabolengebruikers een minder goed functionerend hart met een vergroeide linkerventrikel - maar die afwijking bleef binnen de normen. [Int J Sports Med. 2003 Jul;24(5):344-51.]

De Harvardianen deden dat onderzoek nog eens dunnetjes over. Ze ontdekten dat het hart van chemische bodybuilders minder goed werkt dan dat van bodybuilders die geen anabolen gebruiken. Waar in tabel hieronder de p onder de 0.05 is, is sprake van een statistisch significant verschil.


Anabolenkuur is linker voor je hart dan je denkt


Anabolenkuur is linker voor je hart dan je denkt


Een belangrijke cardiovasculaire variabele is de left ventricular ejection fraction. Dat is een maat voor de hoeveelheid bloed die de linkerventrikel met 1 samentrekking van de hartspier rondpompt. Cardiologen vinden dat de left ventricular ejection fraction van een gezond hart boven de 55 moet zijn. Zoals je ziet scoorden 10 van de 12 anabolengebruikers lager.

Dit is de eerste keer dat een studie zulke ernstige cardiovasculaire bijwerkingen vindt. Volgens de onderzoekers komt dat omdat zij doorsneegebruikers hebben bestudeerd. De anabolicagebruikers die in de meeste andere studies zijn onderzocht waren vaak gezondheidsbewuste sporters, die zich door artsen lieten onderzoeken omdat ze negatieve gezondheidseffecten bijtijds wilden ontdekken. Of het waren elite-atleten, die niet alleen trainden met gewichten maar ook aan cardiotraining deden en gezond aten.

"Anabolic-androgenic steroids induced LV dysfunction may be greater than previously reported", schrijven de onderzoekers. "The reductions in left ventricular systolic function observed in this group of anabolic-androgenic steroids users are of a magnitude shown to increase the risk of heart failure and sudden cardiac death in other populations."

Bron:
Circ Heart Fail. 2010 Jul;3(4):472-6.

Meer:
Al na één injectie met testosteron is je cholesterolspiegel ontregeld (3-4-2012)
Drugs en medicijnen veroorzaken dodelijke beroertes bij anabolengebruikers (18-11-2007)
Dierstudie: hardlopen geeft het hart veerkracht - maar niet als je nandrolon gebruikt (4-7-2006)