Opgeladen: 4-9-2019
Opgeborgen in: Anabolica & gezondheidsrisico's, Anabolica & studies, Hart & bloedvaten, Taurine
Translation: Worried about the side effects of anabolic steroids? Don't count on taurine... (5-9-2019)

Zorgen over bijwerkingen anabole steroïden? Reken niet op taurine...

Zorgen over bijwerkingen anabole steroiden? Reken niet op taurine...
Als anabolengebruikers hun cardiovasculaire gezondheid in gevaar brengen, maar desondanks niet willen stoppen, dan kunnen ze misschien de schade beperken door suppletie met taurine. Tot die conclusie komen Roemeense fysiologen, verbonden aan de Carol Davila University of Medicine and Pharmacy, in een dierstudie die is verschenen in Medicina. Klinkt goed, maar wij zijn allerminst overtuigd.

Studie
De Roemenen experimenteerden met ratten. Een controlegroep [C] kreeg geen enkel middel toegediend, een andere groep kreeg wekelijks een injectie met nandrolondecanoaat [A], weer een andere groep kreeg via het drinkwater taurine toegediend [T], en een vierde groep kreeg tenslotte zowel injecties met nandrolondecanoaat als drinkwater met taurine [AT].

Resultaten
Tijdens de drie maanden die het experiment duurde, nam de concentratie van de slechter-dan-slechte triglyceriden in het bloed van de nandrolongroep toe. Een verhoogde concentratie triglyceriden werkt onder meer vaatziekten in de hand. Suppletie met taurine voorkwam de stijging van de triglyceridenspiegel echter, vertelt de figuur hieronder.


Zorgen over bijwerkingen anabole steroiden? Reken niet op taurine...


Zorgen over bijwerkingen anabole steroiden? Reken niet op taurine...


Toediening van nandrolondecanoaat verlaagde ook de concentratie van het 'goede cholesterol' HDL. HDL beschermt de bloedvaten. Je ziet hierboven dat taurine de afname van de HDL-spiegel verminderde.

In 2016 publiceerden de Roemenen een andere dierstudie, uitgevoerd op precies dezelfde manier, in de Brazilian Journal of Medical and Biological Research. [Braz J Med Biol Res. 2016;49(6):e5116.] In dat onderzoek verhoogde nandrolondecanoaat de bloeddruk van de proefdieren, maar reduceerde co-suppletie met taurine die toename grotendeels.


Zorgen over bijwerkingen anabole steroiden? Reken niet op taurine...


Conclusie
"In the light of the clear evidence regarding the proved safety of taurine administration in humans, our study raises the assumption that taurine could be useful in certain circumstances associating chronic high levels of circulating androgens, like endocrine disorders or anabolic steroids abuse in athletes", schrijven de Roemenen in de laatste alinea's van hun Medicinapublicatie.

Aan onze hoela
De Roemenen kunnen ons nog meer vertellen. Wij, de immer zeurderige samenstellers van dit gratis webmagazijn, zijn niet overtuigd. Niet zozeer omdat de uitkomsten van dierstudies lang niet altijd relevant zijn voor mensen, maar ook omdat de Roemenen wel heel errug merkwaardige doseringen hebben gebruikt.

Als de ratten mensen waren geweest, hadden ze nog geen 200 milligram nandrolondecanoaat per week gekregen. In het anabolenmilieu van 2019 geldt zo'n dosis als bijkans homeopathisch. Anabolengebruikers gebruiken op weekbasis grammen anabolica.

Zo benepen als de dosering nandrolondecanoaat van de Roemenen was, zou uitbundig was de dosis taurine waarop ze hun ratten tracteerden. Als de ratten mensen waren geweest, hadden ze ongeveer 15 gram taurine per dag gebruikt. In een blikje Red Bull zit een gram.

Right.

Bron:
Medicina (Kaunas). 2019 Aug 27;55(9).

Meer:
1500 milligram taurine per dag beschermt de testes van anabolengebruikers, suggereert dierstudie (7-1-2015)


Tijdens bescheiden anabolenkuur houdt Royal Jelly aanmaak van testosteron op peil Beschermt Grape Seed Extract hart en bloedvaten van anabolengebruikers? Tijdens lichte anabolenkuur houdt Royal Jelly zaadcellen gezond

Tijdens een bescheiden anabolenkuur houdt Royal Jelly aanmaak van testosteron op peil
Dierstudie. De gebruikte dosis oxymetholon is onwaarachtig laag.

Beschermt Grape Seed Extract de bloedvaten van anabolengebruikers?
Als ze anabolica in belachelijk lage doseringen gebruiken, dan misschien wel. Dierstudie.

Tijdens een lichte anabolenkuur houdt Royal Jelly zaadcellen gezond
Tijdens een hele lichte anabolenkuur. Nog een dierstudie.