Opgeladen: 16-12-2016
Opgeborgen in: Psychologie, Adoniscomplex
Translation: Steroids use doesn't influence judges' sentencing (25-3-2017)

Rechter straft criminele anabolengebruikers niet lichter of zwaarder

Rechter straft criminele anabolengebruikers niet lichter of zwaarder
Anabolengebruikers die terechtstaan voor geweldsmisdrijven hoeven er niet op te rekenen dat de rechter hun gebruik ziet als een verzachtende omstandigheid, en daardoor een minder strenge straf zal uitspreken. Dat ontdekte de Australische gedragswetenschapper Matthew Dunn, die zich verdiepte in de details van zes rechtszaken tegen anabolengebruikers.

Studie
In zijn publicatie, die onlangs verscheen in Performance Enhancement & Health, analyseerde Dunn zes zaken uit de periode 2003-2013. Dunn vond zijn gegevens in publiek toegankelijke juridische databanken.

Alle zaken hadden zich afgespeeld in de Australische deelstaat Victoria. De daders hadden zich schuldig gemaakt aan "assault(1), intentionally causing injury (2),stalking(1), homicide(2), incest(1), theft(1), arson(1) and robbery(1)", en gebruikten anabole steroïden.

Resultaten
Dunn vond geen aanwijzingen dat het anabolengebruik meewoog in de zwaarte van de straf. Die werd niet lichter, maar ook niet zwaarder, door het anabolengebruik.

Dat gold ook voor een dader die door een psychiatrische stoornis zichzelf niet goed onder controle had, en waarvan de rechtbank het aannemelijk achtte dat het uit de hand gelopen anabolengebruik van de man die stoornis had verergerd. Voor de straf die de man kreeg maakte dat echter geen jota uit.

In twee gevallen gebruikten de daders ook andere middelen, zoals alcohol, marihuana en amfetamine. Het lijkt erop dat de rechters de effecten van die drugs wel enigszins lieten meewegen.

Niet extrapoleren
Dunn merkt op dat je de uitkomsten van zijn studie misschien niet kunt extrapoleren naar andere regio's. In New South Wales, een andere Australische deelstaat, hebben de media de voorbije jaren veel bericht over de relatie tussen geweld en anabolen. Het zou interessant zijn om eens te kijken hoe rechters in dat gebied tegen anabolengebruik aankijken.

Bron:
Performance Enhancement & Health 5 (2016) 31-3.

Meer:
Vier procent van de bodybuilders wordt psychisch ziek door 600 mg testosteroncypionaat per week (29-8-2009)
Anabolengebruik maakt twee keer zo gewelddadig (23-10-2008)
Dierstudie: alleen mannen met status en macht worden agressief door anabolen (16-11-2003)


Dierstudie: coke tijdens anabolenkuur maakt je extra agressief

Brandwondenslachtoffer 'onhanteerbaar agressief' door oxandrolone

Sombere bodybuilder gevoeliger voor 'roid rage

Dierstudie: coke tijdens anabolenkuur maakt je extra agressief
Coke maakt agressief en is populair. Anabolen maken agressief en zijn nog populairder. Moeten we ons zorgen maken over mensen die beide middelen gebruiken?

Brandwondenslachtoffer 'onhanteerbaar agressief' door oxandrolone
Oxandrolone is zo ongeveer het mildste anabole steroid op de markt. Uitgesloten dat je door oxandrolone in de problemen komt, zou je zeggen.

Sombere bodybuilder gevoeliger voor 'roid rage
Tenminste - dat is wat wij afleiden uit deze Amerikaanse dierstudie.