Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Adoniscomplex       Psychologie       Anabolen & risico's       Anabolen & studies    

2 9 - 0 8 - 2 0 0 9

  Vier procent van de bodybuilders wordt psychisch ziek door 600 mg testosteroncypionaat per week (Arch Gen Psychiatry. 2000 Feb;57(2):133-40.)

Ongetwijfeld blazen kranten het graag op, maar je kunt er niet omheen. Soms draaien anabolengebruikers door en gebruiken dan gruwelijk geweld. 'Roid rage, heet dat. De meeste gebruikers zijn gelukkig niet vatbaar voor dat effect, ontdekten Amerikaanse psychiaters in 2000. Volgens hun studie is slechts vier procent van de gebruikende bodybuilders gevoelig voor de psychiatrische effecten van androgenen.

Vier procent van de bodybuilders wordt psychisch ziek door 600 mg testosteroncypionaat per week

Vier procent van de bodybuilders wordt psychisch ziek door 600 mg testosteroncypionaat per week
Dat anabolen de agressie kunnen verhogen is bekend. Maar hoe serieus is dat? Meer agressie wil nog niet automatisch zeggen dat je na een slechte dag met een doorgeladen machinegeweer op je werk verschijnt of je vriendin in stukjes hakt. Daarvoor moet je ook enigszins los staan van de werkelijkheid. Psychiater Harrison Pope - geen onbekende voor de vaste lezertjes van dit alsmaar impopulairder webmagazijn - wilde achterhalen hoeveel van de anabolengebruikers in sportscholen in theorie door anabolen door het lint zou kunnen gaan.

Pope wierf in sportscholen 50 mannelijke anabolengebruikers voor een experiment. Die gaf hij zes weken lang wekelijks 600 mg testosteroncypionaat [structuurformule hierboven] uit de fabrieken van Upjohn. Pope onderzocht zijn proefpersonen geregeld met vragenlijsten waarmee psychiaters manies opsporen. Een manie is een overprikkelde toestand, waarin mensen hun vermogens en het belang van hun eigen gevoelens schromelijk overschatten. Veel anabolengeweld ontstaat als gebruikers manisch zijn.

Pope gebruikte voor het opsporen van manie de Young Mania Rating Scale. Scoor je daarop hoger dan 20, dan ben je de weg kwijt. Scoor je tussen de 10 en de 19, dan is er wel iets met je hand, maar je hoeft nog niet opgesloten te worden.

Van de vijftig bodybuilders die Pope onderzocht reageerden er 42 niet op testosteron. Hun score op de Young Mania Rating Scale ging soms wel ietsiepietsie omhoog, maar het mag geen naam hebben. De figuur hieronder heeft betrekking op een typische non-responder.


Vier procent van de bodybuilders wordt psychisch ziek door 600 mg testosteroncypionaat per week


Het zwarte liggende balkje staat voor het testosteronkuurtje. De witte liggende balk staat voor een kuur met nep-hormoon.

Als je de cijfers extrapoleert, dan gebeurt er bij 84 procent van de anabolengebruikers dus helemaal niks als ze wekelijks 600 mg testosteron injecteren. Bij 12 procent [6 proefpersonen] gebeurde wel iets, maar de afwijkingen waren niet zo serieus dat ingrijpen noodzakelijk was. Dat zijn de moderate responders. In de onderstaande figuur zie je dat de score op de Young Mania Rating Scale tijdens het kuurtje steeg, maar niet de kritieke grens van de 20 passeerde.


Vier procent van de bodybuilders wordt psychisch ziek door 600 mg testosteroncypionaat per week


Bij 4 procent [2 proefpersonen] van de anabolengebruikers was het foute boel. De figuur hieronder heeft betrekking op zo'n marked responder.


Vier procent van de bodybuilders wordt psychisch ziek door 600 mg testosteroncypionaat per week


Pope kon niet voorspellen wie van zijn proefpersonen fout zou reageren op de testosteron-injecties. Erfelijke belasting lijkt geen rol te spelen, ontdekte Pope. Elf van de 50 proefpersonen hadden familieleden met stemmingsstoornissen. Geen van die 11 zat bij 2 marked responders en 6 moderate responders.

Slechts vier procent van de anabolengebruikers heeft dus de aanleg om tijdens een kuur door te draaien, concludeert Pope. Vier procent lijkt niet veel, maar het is groot genoeg om serieus te nemen. Voor een tragedie hoeven er geen honderden mensen door te draaien. Eentje is genoeg.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken