Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Psychologie       Anabolen & risico's       Anabolen & risico's       Oxandrolone    

0 5 - 1 2 - 2 0 0 8

  Brandwondenslachtoffer 'onhanteerbaar agressief' door oxandrolone (Psychosomatics. 2000 Jan-Feb;41(1):66-8.)

Oxandrolone is zo ongeveer het mildste anabole steroid op de markt. Het zet niet om in oestrogene stoffen en de androgene effecten zijn mild. Uitgesloten dat je door oxandrolone in de problemen komt, zou je zeggen.

Da's niet helemaal waar. Er zijn kennelijk een paar mensen die psychologisch niet goed op het o zo milde oxandrolon reageren. Dat blijkt uit een ouder artikel dat we vonden in Psychosomatics. In het stuk beschrijven psychiaters van de University of Oklahoma een geval van een brandwondenslachtoffer die, na toediening van oxandrolone, in de ziekenzaal waar hij werd verpleegd, niet meer was te handhaven.

Brandwondenslachtoffer 'onhanteerbaar agressief' door oxandrolone
Driekwart van de huid van de 31-jarige man was verbrand door een ongeluk, waarbij de vluchtige vloeistof waarmee hij verf van zijn lichaam wilde verwijderen was ontbrand.

De situatie van de man was kritiek. Hij kreeg hoge doses pijnstillers, een rustgevend middel en antibiotica tegen een opgelopen longontsteking.

Na een paar dagen besloten de artsen de man ook dagelijks twintig milligram oxandrolon [structuurformule beneden] te geven. Brandwonden onttrekken veel eiwitten aan het spierweefsel en de artsen wilden voorkomen dat de man spiermassa zou kwijtraken. In de VS gebruiken artsen in zulke gevallen vooral oxandrolone.

Nadat de man zes dagen oxandrolon had gebruikt ging hij hallucineren. Hij gedroeg zich agressief en trok de slangen uit zijn lichaam. De artsen gaven hem daarom een forse dosis van het antipsychoticum haloperidol.

Na twee weken haalde het ziekenhuis er een psychiater bij, en die ontdekte dat de man in het verleden wel eens manisch was geweest. Toen diende het ziekenhuis het slachtoffer ook nog maar eens het manieremmende divalproex toe.

De man was ondertussen onhanteerbaar geworden. Hij riep tegen zijn behandelaars dat ze hem met rust moesten laten zodat hij zelfmoord kon plegen. De artsen pompten toen al zoveel antipsychotische en manieremmende medicijnen in de man dat hij ging beven. Om dat beven minder te maken kreeg hij ook nog een betablokker.

De artsen halveerden de dosis oxandrolone, maar dat hielp niet. De man begon zijn artsen en verplegers met de dood te bedreigen en vloekte voortdurend.

Toen de man het ziekenhuis verliet, stopte de behandeling met oxandrolone. Toen hij de maanden daarna op controle verscheen constateerden de artsen tot hun verbazing dat de man zich weer min of meer normaal gedroeg. Erg aardig was hij niet. Hij had volgens tests een antisociale persoonlijkheidsafwijking, en gedroeg zich ook nu nog onaangenaam. Maar dat was, zo verzekerden kennissen van de patient, zijn gewone manier van doen.

Oxandrolone is een veilig en mild anabool, concluderen de onderzoekers. Maar sommige mensen moeten nu eenmaal geen androgenen gebruiken - ook geen oxandrolone.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken