Opgeladen: 5-12-2021
Opgeborgen in: Antioestrogenen, Tamoxifen, Cardiovasculaire gezondheid, Q10, Vitamines, Vitamine B
Translation: Q10, vitamins B2 and B3 mitigate cardiovascular risks of tamoxifen (6-12-2021)

Q10, vitamine B2 en B3 maken tamoxifen minder riskant voor hart en bloedvaten

Zowel farmacologische bodybuilders die hun estradiolspiegel willen verlagen (of hun testosteronspiegel willen verhogen) als vrouwen met borstkanker gebruiken het antioestrogeen tamoxifen. Een bijwerking van tamoxifen is dat het verslechteren van de cholesterolhuishouding, waardoor op de langere termijn de kans op hart- en vaatziekten toeneemt. Suppletie met Q10, vitamine B2 en vitamine B3 vermindert die bijwerking.


Q10, vitamine B2 en B3 maken tamoxifen minder riskant voor hart en bloedvaten


Studie
Biochemici van de University of Madras in Tamil Nadu publiceerden in 2007 een humane studie waarin ze het bloed van 4 groepen vrouwen analyseerden.

De ene groep vrouwen was gezond. De tweede groep had borstkanker maar kreeg nog geen medicijnen. De derde groep proefpersonen had borstkanker en kreeg gedurende 90 dagen dagelijks 20 milligram tamoxifen. Een vierde groep proefpersonen kreeg gedurende 90 dagen dagelijks 20 milligram tamoxifen, 100 milligram Q10, 10 milligram riboflavine en 50 milligram niacine.


Q10, vitamine B2 en B3 maken tamoxifen minder riskant voor hart en bloedvaten


Resultaten
De concentratie van het 'allerslechtste cholesterol' VLDL was groter in de het bloed van de vrouwen die tamoxifen kregen dan in het bloed van de gezonde vrouwen en de onbehandelde vrouwen met borstkanker. Suppletie met Q10 en vitamine B2 en B3 verlaagde die concentratie.

Daarnaast leek suppletie met Q10 en de B-vitamines de LDL-spiegel te verlagen en de HDL-spiegel te verhogen.


Q10, vitamine B2 en B3 maken tamoxifen minder riskant voor hart en bloedvaten

Q10, vitamine B2 en B3 maken tamoxifen minder riskant voor hart en bloedvaten


Klik op de tabel hierboven voor een grotere versie.

Conclusie
"A significant increase in [...] VLDL-C has been observed in the tamoxifen treated breast cancer patients, with complete lipid and lipoprotein derangements in untreated breast cancer patients", schrijven de onderzoekers.

"Co-administration with Co-Q10, riboflavin and niacin significantly decreased the tamoxifen induced lipid abnormalities."

Dat zou kunnen betekenen dat suppletie met Q10 en vitamine B2 en B3 de cardiovasculaire risico's van langdurige kuren met tamoxifen vermindert.

Bron:
Clin Biochem. 2007 Jun;40(9-10):623-8.

Meer:
Q10 vergroot overlevingskansen bij hartfalen | Metastudie (14-11-2020)
B-vitamines beschermen hart en bloedvaten tegen luchtverontreiniging (27-5-2020)
Gezondere bloedvaten na hartinfarct door Q10 (13-5-2018)


Tamoxifen werkt beter door gezond slaapritme Oleocanthal, het antioestrogeen in olijfolie Door suppletie met GLA werkt tamoxifen beter

Tamoxifen werkt beter door gezond slaapritme
Antioestrogenen werken waarschijnlijk beter als je slaapritme beter is, en je 's avonds en 's nachts meer melatonine aanmaakt.

Oleocanthal, het antioestrogeen in olijfolie
Misschien kan suppletie met oleocanthal de werking van antioestrogenen als tamoxifen versterken.

Door suppletie met GLA werkt tamoxifen beter
Suppletie met het vetzuur GLA kan het aantal estradiolreceptoren in cellen verminderen, en de antioestrogene werking van tamoxifen versterken.