Opgeladen: 15-9-2022
Opgeborgen in: Q10, Depressie
Translation: Supplement with Q10 improves treatment of depression (16-9-2022)

Q10 maakt behandeling depressie effectiever

De behandeling van depressie verloopt voorspoediger als patiënten ook dagelijks een supplement met 200 milligram Q10 gebruiken. Dat blijkt uit een trial met 69 depressieve individuen met een bipolaire stoornis. De proefpersonen zaten in een depressieve fase.


Q10 maakt behandeling depressie effectiever


Studie
Volgens een Belgisch onderzoek, dat in 2009 verscheen in Neuro-Endocrinology Letters, hebben mensen met een depressie minder Q10 in hun bloed dan mensen zonder depressie. [Neuro Endocrinol Lett. 2009;30(4):462-9.] Om die reden, en omdat Q10-suppletie in eerder gepubliceerde kleine humane studies depressies verlicht, [J Clin Psychopharmacol. 2015 Jun;35(3):338-40.] besloten farmacologen van Hamadan University of Medical Sciences in Iran Q10 uit te testen in een trial waaraan 69 mensen met een depressie meewerkten.

De proefpersonen hadden een bipolaire stoornis en zaten tijdens de studie in een depressieve fase. Ze werden behandeld.

De onderzoekers gaven de helft van hun proefpersonen gedurende 8 weken dagelijks een placebo. De andere helft kreeg dagelijks 200 milligram Q10. De onderzoekers gebruikten een product van Bonyad Salamat Kasra. [bonyankasra.com]

Resultaten
De onderzoekers bepaalden de mate van depressie in hun proefpersonen aan de hand van een vragenlijst - om precies te zijn, de Montgomery-Asberg Depression Rating Scale [MADRS]. Hieronder zie je hoe je de MADRS-scores moet interpreteren.


Q10 maakt behandeling depressie effectiever

Q10 maakt behandeling depressie effectiever


De MADRS-scores van de proefpersonen in de Q10-groep zakten meer dan de scores van de proefpersonen in de controlegroep, vertelt de figuur hierboven. Echt overtuigend waren de verschillen tussen beide groepen niet.

Veelzeggender is de tabel hieronder. Klik erop voor een grotere versie. Je kijkt onder meer naar het aantal responders in beide groepen. In de Q10-groep was 72 procent van de proefpersonen een responder, in de placebogroep was dat slechts 12 procent.

De onderzoekers beschouwden een proefpersoon als een responder als diens MADRS-scores minstens halveerden.


Q10 maakt behandeling depressie effectiever


Mechanisme
De onderzoekers vermoeden dat Q10 hersencellen beter laat functioneren doordat de stof de schade van vrije radicalen vermindert.

Conclusie
"It appears that CoQ10 has the potential to be proposed as an effective therapeutic option in the improvement of depressive symptoms of the depression phase of bipolar disorder", schrijven de onderzoekers.

Bron:
J Clin Psychopharmacol. 2018 Oct;38(5):460-6.

Meer:
SAMe verzacht depressie (9-6-2022)
Creatine maakt behandeling depressie effectiever (28-2-2022)
Combinatie van S-adenosylmethione en betaïne bestrijdt milde depressie (27-3-2020)
Chlorella versnelt genezing van depressie (30-9-2017)


EPA is een antidepressivum

Is biotine een voel-je-goed-vitamine?

Waarom wandelen een beter antidepressivum is dan sprinten

EPA is een antidepressivum
Een dagelijkse dosis van 1 gram EPA vermindert volgens deze humane studie depressieve symptomen even snel als een dagelijkse dosis van 20 milligram fluoxetine.

Is biotine een voel-je-goed-vitamine?
Misschien, heel misschien, is biotine een vitamine die de geestelijke gezondheid in brede zin verbetert.

Waarom wandelen een beter antidepressivum is dan sprinten
Lichaamsbeweging is een probaat middel tegen depressiviteit, maar niet alle vormen van lichaamsbeweging zijn even geschikt om depressie te bestrijden.