Opgeladen: 21-8-2022
Opgeborgen in: Depressie, Biotine, Vitamines, Vitamine B
Translation: Biotin, a feel-good vitamin? (22-8-2022)

Is biotine een voel-je-goed-vitamine?

Misschien, heel misschien, is biotine een vitamine die de geestelijke gezondheid in brede zin verbetert. Als dat zo is, dan hebben onderzoekers uit Iran dat verband ontdekt. Maar voor hetzelfde geld stuitten Baharak Mahdavifar en zijn collega's op een schijnverband.


Is biotine een voel-je-goed-vitamine?Biotine
Goede bronnen van vitamine B8 (in Europa) of vitamine B7 (in de VS) of biotine zijn eieren, zuivel, soja, noten en pinda's.

Volwassen mensen hebben volgens de Europese EFSA dagelijks ongeveer 40 microgram biotine nodig.

Biotine is betrokken bij het in stukjes knippen van vetten, koolhydraten en eiwitten. Hoe hoger je metabolisme en hoe intensiever je beweegt, hoe hoger is je behoefte aan biotine.

Omdat kwetsbare nagels en breekbaar haar een symptoom zijn van een tekort aan biotine, vind je de vitamine dikwijls in supplementen en functional foods die de nagels en haren gezond moeten helpen houden.

Studie
Baharak Mahdavifar, een voedingswetenschapper van Iran University of Medical Sciences, analyseerde de gegevens van 7387 volwassen inwoners van Iran. Hun leeftijd varieerde van 20-70 jaar.

Mahdavifar had een idee van het voedingspatroon van de studiedeelnemers en kon op basis daarvan hun inname van B-vitamines berekenen. De studiedeelnemers hadden ook vragen beantwoord over hun geestelijke gezondheid. Mahdavifar keek vervolgens of hij een verband kon vinden tussen enerzijds de inname van B-vitamines via de voeding en anderzijds de geestelijke gezondheid.

Resultaten
Hoe meer biotine de studiedeelnemers binnenkregen, hoe hoger was hun kans op een goede geestelijke gezondheid. Hoe hoger de inname van biotine, hoe geringer de kans op stress, bezorgdheid en depressie.

Vitamine B6 verminderde de kans op stress.


Is biotine een voel-je-goed-vitamine?Is biotine een voel-je-goed-vitamine?Is biotine een voel-je-goed-vitamine?
Is biotine een voel-je-goed-vitamine?De onderzoekers hebben hun gegevens apart uitgesplitst naar mannen en vrouwen. Toen hadden zowel mannen als vrouwen met een hoge inname van biotine nog steeds minder kans op stresssymptomen, angst en depressie dan mannen en vrouwen met een lagere inname, maar het verschil was alleen statistisch significant bij vrouwen.

Geen verklaring
Eigenlijk hadden de onderzoekers verwacht dat andere B-vitamines verband zouden houden met hoe mensen geestelijk functioneren. Van vitamine B6, B12 en foliumzuur is bekend dat ze een rol spelen in de aanmaak en afbraak van neurotransmitters in de hersenen. Dat vooral biotine correleerde met mentale gezondheid kunnen de onderzoekers dan ook niet goed verklaren.

"The relationship between dietary biotin and depression, anxiety, and stress could be explained by other beneficial components of a biotin-rich diet, schrijft Mahdavifar.

"The role of B vitamins requires further investigation in randomized controlled trials."

Bron:
J Affect Disord. 2021 Jun 1;288:92-8.

Meer:
Angst beter de baas met vitamine B6 (21-7-2022)
Vitamine B vermindert stress | Metastudie (6-10-2020)
Dieet met veel thiamine vermindert kans op depressie (15-2-2014)
Supplement met 50 mg vitamine B1 maakt opgewekt (14-2-2014)


Waarom wandelen een beter antidepressivum is dan sprinten SAMe verzacht depressie Depressie verdwijnt sneller door uurtje krachttraining of cardio per week

Waarom wandelen een beter antidepressivum is dan sprinten
Lichaamsbeweging is een probaat middel tegen depressiviteit, maar niet alle vormen van lichaamsbeweging zijn even geschikt om depressie te bestrijden.

SAMe verzacht depressie
Suppletie met S-adenosyl-methionine, meestal afgekort tot SAMe, verbetert volgens de supplementenindustrie het humeur.

Depressie verdwijnt sneller door uurtje krachttraining of cardio per week
Dat rapporteren Braziliaanse onderzoekers van de Universidade Federal do Rio de Janeiro in Neuropsychobiology.