Opgeladen: 20-6-2017
Opgeborgen in: Kanker, Borstkanker, Intermittent fasting
Translation: Not eating a few hours before sleeping inhibits cancer cells (18-8-2017)

Een paar uur voordat je gaat slapen niet meer eten remt kankercellen

Een leefstijl waarbij je gedurende alle uren van het etmaal eet en snackt is niet gezond. Het verhoogt de aanmaak van ontstekingsfactoren die in je lichaam 1001 dingen doen waarvan je niet blij wordt. Kankercellen stimuleren, bijvoorbeeld. Dat blijkt uit een epidemiologische studie die onderzoekers van San Diego Moores Cancer Center publiceerden in JAMA Oncology.

Studie
De onderzoekers gebruikten de gegevens van 2413 vrouwen van 27-70 jaar, die tussen 1995 en 2007 waren verzameld in de Women's Healthy Eating and Living-studie. De vrouwen waren behandeld voor borstkanker, en de onderzoekers keken of de ziekte terugkwam - en zo ja: of de vrouwen aan de terugkerende ziekte overleden.

Resultaten
De onderzoekers keken naar het aantal uren voor en tijdens de slaap dat de vrouwen niet aten - de lengte van hun nightly fast. Duurde de nightly fast 13 uur of langer, dan was de kans op terugkeer van de borstkanker 26 procent minder dan als de nightly fast korter dan 13 uur was. Dat verband was statistisch significant.


Een paar uur voor je slaap niet eten remt borstkankercellenEr was ook een tendens dat vrouwen met een langere nightly fast minder vaak overleden als gevolg van hun ziekte.

Mechanisme
De onderzoekers ontdekten dat een langere nightly fast de concentratie van hemoglobin A1c verlaagde. Dat wijst op een verbeterde insulinehuishouding. De onderzoekers vermoeden dat een gezonde insulinehuishouding borstkankercellen, die tussen twee haakjes meestal graag glucose gebruiken als brandstof, kan afremmen. [Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2015 May;24(5):783-9.]


Een paar uur voor je slaap niet eten remt borstkankercellenDezelfde onderzoekers publiceerden in 2015 in PLoS One een studie waarin ze aantoonden dat een langere nightly fast de concentratie van de ontstekingsfactor CRP in het bloed van borstkankeroverlevers verlaagt. [PLoS One. 2015 Aug 25;10(8):e0136240.]

Borstkankerpatiënten met relatief veel CRP in hun bloed hebben vaak agressievere tumoren, en meer kans op cardiovasculaire bijwerkingen van hun chemokuren. [Int J Breast Cancer. 2015;2015:145647.] Een hoge CRP-spiegel verhoogt de kans op insulineresistentie.

Conclusie
"Prolonging the length of the nightly fasting interval may be a simple, nonpharmacologic strategy for reducing the risk of breast cancer recurrence", concluderen de onderzoekers. "Improvements in glucoregulation and sleep may be mechanisms linking nightly fasting with breast cancer prognosis."

Bron:
JAMA Oncol. 2016 Aug 1;2(8):1049-55.

Meer:
Borstkanker overleefd? Half uur lichaamsbeweging per dag halveert sterftekans, zegt interventiestudie (12-6-2017)
Zalm, makreel en andere vette vis verbeteren kansen na borstkanker (4-6-2017)
Spiermassa sleutelfactor in overleving bij ongeneeslijke vorm van borstkanker (28-2-2017)


TV-kijken is zooooo slecht

Slaapmiddelen verdubbelen kans op kanker

Veroudering vertragen door minder maaltijden per dag

TV-kijken is zooooo slecht
Heavy TV consumers hebben 22 procent meer kans om te overlijden aan kanker dan mensen die weinig TV kijken.

Slaapmiddelen verdubbelen kans op kanker
Slaapproblemen? Ga naar een therapeut. Probeer melatonine. Of tryptofaan. Maar laat als het even kan de farmacologische slaapmiddelen staan.

Veroudering vertragen door minder maaltijden per dag
Als je langer wilt leven, of je kans op chronische ziekten als diabetes type-2, Parkinson of kanker wilt verkleinen, verminder dan het aantal maaltijden dat je per dag gebruikt.