Opgeladen: 1-8-2018
Opgeborgen in: Krachttraining
Translation: Obesity doesn't have to stand in the way of building muscles (2-8-2018)

Ernstig overgewicht hoeft spieropbouw niet in de weg te zitten

Zwaarlijvige twintigers die gaan krachttrainen kunnen net zoveel spiermassa opbouwen als slanke leeftijdgenoten. Dat melden Engelse bewegingswetenschappers in Physiological Reports.

Anabole resistentie
Als je moet afgaan op dierstudies, dan heeft het voor mensen met ernstig overgewicht niet zoveel zin om te gaan krachttrainen. Mest je ratten en muizen vet, dan verliezen hun spieren het vermogen om nog te groeien door intensieve fysieke inspanning. Ze worden, zoals bewegingswetenschappers het graag zeggen, 'anabool resistent'. [J Physiol. 2009 Dec 1;587(Pt 23):5753-65.] [J Appl Physiol (1985). 2010 Jan;108(1):7-13.]

Maar hoe zit dat bij mensen? Verliezen mensen ook het vermogen om spiereiwitten op te bouwen als ze dik worden? Da's niet duidelijk. [Diabetes. 2015 Sep;64(9):3160-71.] En dus besloten Engelse bewegingswetenschappers, die verbonden zijn aan Loughborough University, om dat uit zoeken.

Studie
De onderzoekers lieten 8 slanke en 9 obese twintigers de spieren van een been trainen op een leg-extensionmachine, en namen monsters uit de beenspieren van zowel het getrainde als het ongetrainde been. Vervolgens bepaalden ze de aanmaak van spiereiwitten in de beenspiercellen tijdens rust en na een krachttraining.

Resultaten
Bij zowel de obese als de slanke mannen nam na de krachttraining de aanmaak van spiereiwitten met zo'n vijftig procent toe. De aanmaak van spiereiwit [FSR] was weliswaar geringer bij de obese mannen, maar het verschil mag geen naam hebben.


Ernstig overgewicht hoeft spieropbouw niet in de weg te zittenDe BMI en het vetpercentage hadden in de onderzochte groep geen effect op de aanmaak van spiereiwit tijdens rust, en ook niet op de toename van de aanmaak van spiereiwit door krachttraining.


Ernstig overgewicht hoeft spieropbouw niet in de weg te zitten


Ernstig overgewicht hoeft spieropbouw niet in de weg te zittenConclusie
"In conclusion, we have shown that obese young adults respond to an acute bout of resistance exercise with an increase in muscle protein synthesis that is comparable to that of their lean counterparts", schrijven de onderzoekers. "We also found no evidence for obesity induced impairments in anabolic signaling."

Bron:
Physiol Rep. 2018 Jul;6(14):e13799.

Meer:
Krachttraining beter wapen tegen dikke buik dan aerobe training (8-1-2015)
Dikke tieners meest gebaat bij combinatie krachttraining en cardio (28-9-2014)
Combinatie cardiotraining en krachttraining beste trainingsvorm bij overgewicht (29-12-2013)


Na de overgang houdt krachttraining vrouwen slank
Vrouwen die de overgang achter de rug hebben worden elk jaar 0.7 kilo dikker. Bovendien neemt hun taillemaat jaarlijks met 0.7 centimeter toe. Niet leuk, maar er is iets aan te doen.

Krachttraining + actieve leefstijl = meer dan halvering kans diabetes
Een half uurtje krachttraining per dag, of drie krachttrainingen van 50 minuten per week. Die hoeveelheid krachttraining vermindert de kans op diabetes-2 met een derde. En als je daarbij ook nog een beetje fietst, wandelt, zwemt of hardloopt, dan neemt de kans op diabetes af met zelfs zestig procent.

Afslanken gaat sneller met combinatietraining
De combinatie van cardiotraining en krachttraining werkt meer gewichtsverlies in de hand dan cardiotraining alleen, en ook meer dan krachttraining alleen.