28.09.2014

Dikke tieners meest gebaat bij combinatie krachttraining en cardio

Dikke tieners van 14-18 jaar die willen afslanken en genoeg wilskracht hebben om te sporten, kunnen het beste krachttraining en cardiotraining met elkaar combineren. Volgens Canadese onderzoekers van de University of Calgary werkt de combinatie van krachttraining en cardio meer vetverlies in de hand dan krachttraining of cardiotraining alleen.

Studie
In de Canadese studie lieten de onderzoekers dikke tieners 22 weken 4 keer per week trainen. Ze lieten de tieners daarbij een dieet volgen waarbij ze 250 kcal minder aten dan ze verbrandden.

In totaal gebruikten de onderzoekers 304 proefpersonen. Het was dus een grote studie. Dat was waarschijnlijk een reden dat de onderzoekers hun werk konden publiceren in JAMA.


Dikke tieners meest gebaat bij combinatie krachttraining en cardio


De onderzoekers verdeelden hun proefpersonen in 4 groepen. Eentje, de controlegroep, at alleen minder. Een andere groep deed aan krachttraining, een andere aan cardio, en weer een andere combineerde beide trainingsvormen. Alle actieve groepen volgden een dieet met minder kcals.

Resultaten
De combinatiegroep verloor het meeste vet: 1.7 kg. De cardio- en krachttraininggroep kwamen niet verder dan 1.2 en 1.3 kg vetverlies. De controlegroep werd gedurende het experiment nog een beetje dikker.


Dikke tieners meest gebaat bij combinatie krachttraining en cardio


Dikke tieners meest gebaat bij combinatie krachttraining en cardio


Het vet dat in de actieve groepen verdween kwam vooral uit de buik. Dat kun je afleiden uit de figuur hierboven, waarin je ziet wat er met de omvang van het middel gebeurde.

Conclusie
"Aerobic training, resistance training, and their combination decreased percentage body fat in obese adolescents", concluderen de Canadezen. "Combined aerobic and resistance exercise training tended to be superior to aerobic training alone in decreasing percentage body fat, waist circumference, and BMI."

"Adolescents who want to maximize the effect of exercise on these variables should ideally perform both aerobic and resistance exercise, but significant benefit can be achieved through either type of exercise alone."

Dan moeten die adolescents wel een beetje gemotiveerd zijn, voegen wij daar knorrig aan toe. Want de resultaten die de Canadezen melden zijn eerlijk gezegd bedroevend. Bijna een half jaar dagelijks sporten en dieet houden, en dan een lullige 2 kg vet verliezen? Dan heb je getraind als een dweil, en dat dieet aan je laars gelapt.

Bron:
JAMA Pediatr. 2014 Nov;168(11):1006-14.

Meer:
Combinatie cardiotraining en krachttraining beste trainingsvorm bij overgewicht (29-12-2013)
Afvallen gaat sneller met combinatietraining (23-10-2012)
Het beste lichaam krijg je als je krachttraining en duurtraining met elkaar combineert (27-5-2008)