Opgeladen: 11-8-2020
Opgeborgen in: Anti-katersupplementen, Aminozuren, L-Ornithine
Translation: A capsule of L-ornithine may take the edge off your hangover (12-8-2020)

Een capsule L-ornithine haalt de scherpe randjes van je kater

Capsule L-ornithine haalt scherpe randjes van je kater
L-Ornithine
Als je op een mooie - of minder mooie - avond meer alcohol hebt gedronken dan goed voor je is, dan kan suppletie met L-ornithine misschien de scherpe randjes van je onvermijdelijke kater afvijlen. Dat suggereert een heuse humane studie, die Japanse onderzoekers in 2013 publiceerden in BioPsychoSocial Medicine.

Studie
De auteurs van het onderzoek waarover we het hebben werken voor de R&D-afdeling van het Japanse Kirin. Kirin onderzoekt eventuele toepassingen van ornithine in supplementen en functional foods. [Link] [Link] [Link]

De onderzoekers experimenteerden met 11 gezonde volwassen Japanners, die in de studie worden omschreven als flushers. Dat houdt in dat ze op alcohol reageerden door over hun gehele lichaam te blozen.

Grote groepen Aziaten zetten alcohol niet alleen sneller op in de toxische alcoholmetaboliet aceetaldhyde, maar breken die stof ook nog eens langzamer af. Dat betekent niet dat deze mensen sneller dronken worden, maar wel dat ze meer last hebben van katers. Veel negatieve gezondheidseffecten van alcohol, inclusief de malaise die je voelt op de dag na een drankgelag, zijn in belangrijke mate het gevolg van aceetaldehyde.

We weten niet in hoeverre je de uitkomst van deze studie kunnen extrapoleren naar groepen zonder Aziatische 'alcoholgenen'.

De proefpersonen dronken 's avonds 0.4 gram alcohol per kilo lichaamsgewicht. De proefpersonen dronken dus een equivalent van 3 kleine glazen wijn.


Een capsule L-ornithine haalt de scherpe randjes van je kater


Een half uur na de alcoholinname slikten de proefpersonen een capsule met 500 milligram L-ornithine HCl. Dat komt neer op 400 milligram L-ornithine.

Bij een andere gelegenheid slikten de proefpersonen een placebocapsule nadat ze alcohol hadden gedronken.

Resultaten
Toen de proefpersonen wakker werden, zat er significant minder cortisol in hun speeksel als ze ornithine hadden geslikt.


Een capsule L-ornithine haalt de scherpe randjes van je kater


Een capsule L-ornithine haalt de scherpe randjes van je kater


Als de proefpersonen ornithine hadden gebruikt, voelden ze zich op de day after beter beroerd. Ornithine maakte de proefpersonen minder vermoeid, minder lusteloos, minder vijandig (zeg maar: minder sacherijnig) en minder verward. Bovendien sliepen de proefpersonen door suppletie langer.

Mechanisme
De onderzoekers weten niet hoe ornithine precies werkt, maar hebben wel een theorie.

"Ammonia metabolism is disturbed by alcohol consumption, but is stimulated by ornithine administration", denken ze hardop. "Furthermore, there is a correlation between decreased ammonia metabolism and fatigue. Thus, we speculate that ornithine may improve subjective feelings like 'feeling of fatigue' by correcting the imbalance in ammonia metabolism caused by alcohol consumption."

"Further extensive studies are needed to clarify these associations."

Bron:
Biopsychosoc Med. 2013 Feb 18;7(1):6.

Meer:
Capsule met 400 mg L-ornithine verbetert slaap (8-2-2015)
Ornithine versterkt mentale werking cafeïne (29-1-2015)
Slecht slapen in de zomer? Misschien helpt ornithine (27-7-2013)


Drie gram L-cysteine verzacht kater Vitamine C vermindert prestatieverslechtering door alcohol Anti-katerpil Eezup! werkt niet

Drie gram L-cysteïne verzacht kater
Dierstudie uit de jaren zeventig.

Vitamine C vermindert prestatieverslechtering door alcohol
Dierstudie.

Anti-katerpil Eezup! werkt niet
En weer bijt een anti-katersupplement in het stof. Humaan onderzoek.