Opgepoetst: 16-4-2020
Opgeladen: 29-1-2015
Opgeborgen in: Cafeïne, Ornithine
Translation: Ornithine strengthens stimulating effects of caffeine (29-3-2015)

Ornithine versterkt stimulerende werking cafeïne

Het stimulantium cafeïne werkt beter in combinatie met het aminozuur ornithine. Dat schrijven onderzoekers van de Japanse Kirin Company in Preventive Nutrition and Food Science. Volgens de Japanners versterkt ornithine niet alleen de gewenste mentale effecten van cafeïne, maar zorgt ornithine er ook voor dat die effecten langer aanhouden.

Ornithine-cafeïne
In december 2013 verwierven de onderzoekers van de Kirin Company het Amerikaanse patent voor supplementen en voedingsmiddelen met een stimulerende werking dankzij de combinatie van ornithine met cafeïne. [US20130324563 A1] Anderhalve maand later, halverwege februari 2014, lanceerde Kirin ON Powered Refreshment: een lijn softdrinks met de gepatenteerde combinatie. [bevnet.com February 17, 2014]

En nog eens een paar maanden later, in de zomer van 2014, stuurden de onderzoekers hun humane onderzoek naar de effecten van de ornithine-cafeïne-mix naar de redactie van Preventive Nutrition and Food Science.


Ornithine Cafeïne ON Powered Refreshment


Studie
De onderzoekers gaven 19 werknemers van hun bedrijf om half tien 's ochtends een capsule met daarin 100 milligram cafeïne [hierboven: de middelste structuurformule] en 250 milligram ornithine HCL. De laatstgenoemde dosis correspondeert met 200 milligram ornithine [linker structuurformule]. Bij een andere gelegenheid kregen de proefpersonen een capsule met alleen 100 milligram cafeïne, en bij weer een andere gelegenheid een capsule zonder actieve stoffen.

Resultaten
Vlak voordat de proefpersonen hun capsule innamen bepaalden de onderzoekers de concentratie cortisol in hun speeksel. Een uur later deden ze dat nog eens. Ze ontdekten dat de ornithine-cafeïne-combinatie de concentratie cortisol verminderde.


Ornithine versterkt stimulerende werking cafeïne


Aan de hand van vragenlijsten bepaalden de onderzoekers onder meer hoe gezond en vitaal de proefpersonen zich voelden [Vigor], en ontdekten dat de combinatie dat gevoel meer versterkte dan cafeïne alleen. De ornithine-cafeïne-combinatie zorgde ook voor een sterkere afname van de vermoeidheid en een helderder geest dan cafeïne alleen.


Ornithine versterkt stimulerende werking cafeïne


Ornithine versterkt stimulerende werking cafeïne


Ornithine versterkt stimulerende werking cafeïne


De effecten van de combinatie worden duidelijker naarmate de dag vordert. Hoe dat kan snappen de onderzoekers niet.

Mechanisme
De onderzoekers halen uit de literatuur een paar ideeën over de manier waarop de ornithine-cafeïne-combinatie misschien werkt. Eentje is dat cafeïne het enzym arginase afremt. [Ital J Biochem. 1989 Mar-Apr;38(2):75-82.] [Mol Cell Biochem. 2003 Feb;244(1-2):125-8.]

Arginase breekt L-arginine af. Werkt arginase minder goed, dan neemt de hoeveelheid L-arginine toe. Ornithine is een precursor van arginine, en zorgt dus ook voor een toename van de argininespiegel. Meer arginine betekent dat het lichaam meer stikstofmonoxide aanmaakt, en stikstofmonoxide kan weer de concentratie van de oppeppende neurotransmitter dopamine in de hersenen verhogen. Overigens verhoogt ook cafeïne de activiteit van dopamine.

Conclusie
"Our results strongly suggest that there was a unique interaction between the caffeine and ornithine consumed by healthy office workers, and that ornithine may potentiate the effect of caffeine", schrijven de Japanners.

"Future studies are needed to identify the specific mechanisms of action that underline the unique relationship between caffeine and ornithine. These studies will be important for providing guidance on the interactions of supplements with caffeine when preparing foods and beverages to help prevent excessive stress in office workers.

"We hope the present study will be the basis for future studies."

Bron:
Prev Nutr Food Sci. 2014 Dec;19(4):367-72.

Meer:
Slecht slapen in de zomer? Misschien helpt ornithine (27-7-2013)
Ornithine voor krachttraining verhoogt afgifte groeihormoon (17-7-2011)
Ornithine haalt ammonia uit bloedbaan sporters (15-7-2011)


In combinatie zorgen salbutamol en cafeine voor meer spieren en minder vet bij een hoogcalorisch dieet< Cafeine verhoogt het calorieverbruik door lichaamsbeweging Betrekkelijk lage en betrekkelijk hoge dosis cafeine even effectief voor krachtsporters

In combinatie zorgen salbutamol en cafeïne voor meer spieren en minder vet bij een hoogcalorisch dieet
In de krachtsport gebruiken chemische atleten bèta-2-agonisten als salbutamol soms om tijdens een laagcalorisch dieet meer vetmassa te verliezen en tegelijkertijd meer spiermassa vast te houden.

Cafeïne verhoogt het calorieverbruik door lichaamsbeweging
Als je meer gaat bewegen, dan vermindert waarschijnlijk je vetpercentage. Dat effect wordt verder versterkt als je beweegt terwijl er een redelijke hoeveelheid cafeïne in je lichaam circuleert.

Betrekkelijk lage en betrekkelijk hoge dosis cafeïne even effectief voor krachtsporters
Een dosis cafeïne, ingenomen voor een krachttraining, kan ervoor zorgen dat je een paar extra reps uit je sets kunt halen. Een betrekkelijk lage dosis die een equivalent is van pak-hem-beet twee grote sterke koppen koffie werkt net zo goed als het tweevoudige van die dosis.