Opgeladen: 26-7-2017
Opgeborgen in: Anti-katerstrategieën
Translation: Anti-hangover pill Eezup doesn't work (9-9-2017)

Anti-katerpil Eezup! werkt niet

En weer bijt een anti-katersupplement in het stof. Het Duitse Eezup! doet volgens een kleine studie van de Duitse forensische onderzoeker Cora Wunder niet wat de fabrikant belooft.

Eezup
Eezup is sinds 2013 op de Europese markt. Het bestaat uit korrels, die de fabrikant heeft verpakt in sticks. In elke stick zitten 4 gram korrels, en vlak voordat je slemppartij gaat beginnen neem je een zakje met een groot glas water. Dat doe je ook nog een keer als het feest is afgelopen.

In totaal slikje dus 8 gram korrels. Daarin zit volgens het etiket 4.6 milligram vitamine B1, 6.7 milligram vitamine B2, 7.5 milligram vitamine B6, 20 milligram zink, 22.5 milligram vitamine E, 390 milligram vitamine C, 1500 milligram rijsteiwit, 5200 milligram fructose en - nou komt het - 200 eenheden alcoholdehydrogenase en 500 eenheden catalase.


Anti-katerpil Eezup! werkt niet, zegt studieAlcoholdehydrogenase zet alcohol om in acetaldehyde. Dat is de eerste stap in de afbraak van alcohol. Bij een alternatieve eerste afbraakstap, die voor zover bekend niet erg belangrijk is, speelt catalase een rol.

Studie
Wunder liet 17 proefpersonen bij twee verschillende gelegenheden keer bier drinken totdat er voor 1 promille alcohol in hun bloed zat. De ene keer gebruikten ze Eezup!, de andere keer een placebo.

Resultaten
Eezup! had geen effect op het verdwijnen van de alcohol uit het bloed van de proefpersonen.


Anti-katerpil Eezup! werkt niet, zegt studieZeuren
Wijzelf snappen de formulering van Eezup! niet. De makers hebben een product willen maken dat beschermt tegen katers. Katers worden echter niet veroorzaakt door alcohol - maar door acetaldehyde, de stof die ontstaat als alcoholdehydrogenase alcohol omzet. Een anti-katerformule zou zich juist moeten richten op het versnellen van de omzetting van het katerverwekkende acetaldehyde in het onschuldige azijnzuur.

Het enzym dat voor die omzetting zorgt is niet alcoholdehydrogenase, maar aldehydedehydrogenase.

Bron:
Forensic Sci Int. 2017 Jun 28;278:101-5.

Meer:
Vitamine C vermindert prestatieverslechtering door alcohol (14-9-2015)
Drie gram L-cysteïne verzacht kater (11-09-2015)
Opuntia, de anti-katercactus (maar niet heus) (8-10-2011)


ZMA verhoogt testosteronspiegel niet
Duitse sportwetenschappers in een artikel in de European Journal of Clinical Nutrition.

Tribulus terrestris werkt niet
Onderzoekers van de University of Nebraska gaven Tribulus terrestris acht weken lang aan vijftien ervaren krachtsporters.

Dik kans dat 'real nitric oxide' niet werkt
Tot die conclusie komen bewegingswetenschappers van de University of Memphis in de Journal of Strength and Conditioning Research.