Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Magnesium       Zink       Testosteron & supplementen       Onzin & supplementen    

0 9 - 1 0 - 2 0 0 7

  Studie: ZMA verhoogt testosteronspiegel niet (Eur J Clin Nutr. 2009 Jan;63(1):65-70.)
ZMA werkt van geen kant. Dat zeggen Duitse sportwetenschappers in een artikel dat binnenkort verschijnt in de European Journal of Clinical Nutrition.
De onderzoekers kochten, onder leiding van Wilhelm Schaenzer, in de webshop van bodybuilding.com een paar potjes ZMA van SNAC System, het bedrijf van Victor Conte. Vervolgens gaven ze zeven fanatieke sporters de aanbevolen hoeveelheid
ZMA
ZMA - dat komt neer op drie capsules per dag, die samen goed zijn voor dertig milligram zink, 450 milligram magnesium en elf milligram vitamine B6.
De onderzoekers lieten de sporters het supplement nemen zoals Victor Conte, de grote man achter Balco en de bedenker van ZMA, dat adviseert. "The participants were asked to swallow the capsules with water between dinner and bedtime at minimum 1 h after the last food intake."
Zeven andere sporters kregen een placebo.
Vervolgens monitorden de Duitsers 56 dagen achtereen de concentratie androgenen in het bloed van de proefpersonen. Het resultaat zie je hieronder. De witte balkjes staan voor testosteronspiegel van de proefpersonen in de placebogroep. De grijze balkjes staan voor de testosteronspiegel van de proefpersonen in de ZMA-groep.

Studie: ZMA verhoogt testosteronspiegel niet

Effect: nada.
Hetzelfde beeld ontstaat als de onderzoekers in de urine van de proefpersonen de concentraties van een reeks natuurlijke androgenen bepalen. ZMA verhoogt de androgeenspiegel niet.
Voordat de proef begon bepaalden de onderzoekers de zink-inname van de sporters. Die lag tussen de 12 en 23 milligram per dag. Ruimschoots voldoende.
Er zijn recente trials waarin sporters meer testosteron aanmaken als ze zinksupplementen krijgen. Die sporters hadden waarschijnlijk een tekort aan zink, vermoeden de Duitsers.
ZMA is al een paar keer getest. De eerste keer gebeurde dat in een jubelstudie, waarvan de industrie het abstract enthousiast heeft verspreid. Dat onderzoek is gedaan door Victor Conte zelf. De industrie heeft aanvankelijk beweerd dat de studie was gepubliceerd in het sjieke Medicine and Science in Sports and Exercise, maar dat is nooit gebeurd. Wel verscheen het onderzoek op de website JEPonline. [JEPonline, 3(4): 26-36, 2000.] [Offline]
Een paar jaar later onderzocht Richard Kreider de effectiviteit van ZMASS, een supplement van Cytodyne met ZMA en L-Dopa. [J Int Soc Sports Nutr. 2004 Dec 31;1(2):12-20.] ZMASS deed weinig.
Ondertussen legt de verkoop van ZMA Victor Conte geen windeieren. De man rijdt er Bentley van.
Uit het onderzoek naar de Balco-affaire weten we dat Conte sporters zijn onzichtbare designeranabolen gaf op voorwaarde dat ze rondbazuinden wat voor poepie spul ZMA was. Zo won Marion Jones haar medailles op de Spelen van 2000.
ZMA is dus een uitgekiende zwendel.
Overigens komen de Duitsers ook met goed nieuws over ZMA. Het supplement verhoogt de hoeveelheid zink in het lichaam nauwelijks. De sporters scheidden bijna al het extra zink via hun urine weer uit. ZMA-slikkers gingen ook meer urineren - dat verklaart meteen waarom sommige ZMA-gebruikers denken dat ze 'droger' worden door ZMA. Ze verliezen gewoon vocht.

0 8 - 1 0 - 2 0 0 7

  Popzanger kreeg striae van steroid (Sunday Mirror 17/06/2007) [Offline]
Alweer wat ouder, dit berichtje over tienersterretje Gareth Gates. Gates, ooit begonnen in de Britse Pop Idol-show en later uitgegroeid tot een echt idool, vertelt in een interview hoe hij ooit van steroids groeistriemen kreeg.
Nou ja - steroids...
"I was taking Creatine, which is a legal steroid", zegt Gates. "I went through a stage of having that with lots of protein supplements and going to the gym five days a week. It got to the point where I looked in the mirror and the size of my neck was just ridiculous. So I had to say 'woah', and ease off the gym a bit. That was about a year and a half ago and I havenít been since, so I'm back to my usual skinny self. I've still got the stretch marks..."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken