Opgeladen: 7-1-2018
Opgeborgen in: Krachttraining
Translation: MRI scans prove it: developing lower body muscles is more difficult than developing upper body muscles (8-1-2018)

MRI-scans bewijzen het: het ontwikkelen van de spieren in je benen is moeilijker dan die in je bovenlichaam

De meeste mannen die al wat langer trainen kunnen eigen ervaring bevestigen wat Japanse bewegingswetenschappers in 2003 met MRI-scans hebben aangetoond: de spieren in het bovenlichaam groeien sneller dan die in het onderlichaam.

Studie
De onderzoekers, die waren verbonden aan Tokyo Metropolitan University, lieten drie jonge mannen 16 weken trainen met gewichten. De proefpersonen trainden 3 keer per week, en werkten dan met 5 oefeningen - de squat, leg-extension, leg-curl, bankdrukken en lat-pulldown - de belangrijkste spiergroepen van het lichaam af. Van elke oefening deden de proefpersonen drie sets. De proefpersonen trainden met een belasting waarmee 8-12 reps mogelijk waren.

Voor en na de trainingsperiode bepaalden de onderzoekers met MRI de lichaamssamenstelling van de mannen.

Resultaten
De mannen werden 2.3 kilo zwaarder, maar volgens de MRI wonnen de mannen maar liefst 4.2 kilo aan spiermassa.

Als mannen die gaan krachttrainen willen weten hoeveel spieren ze winnen, dan kunnen ze kennelijk niet op de weegschaal vertrouwen. Die onderschat het aantal kilo's dat ze winnen.


Het ontwikkelen van spieren in je benen is moeilijker dan die in je bovenlichaam


Het ontwikkelen van spieren in je benen is moeilijker dan die in je bovenlichaam


De MRI gaf ook aan welke spieren flink groeiden, en welke minder. De grootste groei was opgetreden in de spieren van bovenlichaam. De grote spieren in het onderlichaam - de gluten en de quads - kwamen op de tweede plaats. Da's opvallend, want 3 van de 5 oefeningen die de mannen hadden gedaan, prikkelden de spieren van het onderlichaam.

Conclusie
"If changes in muscle hypertrophy were constant across every muscle, then a single anatomical cross sectional area would reflect changes in skeletal muscle mass", schrijven de onderzoekers. "However, our data show that muscle hypertrophy did not occur uniformly throughout each individual muscle or region - for example, trunk, arm, and leg - of the body."

Bron:
Br J Sports Med. 2003 Dec;37(6):543-5.

Meer:
Studie: je leeftijd bepaalt welk effect krachttraining op je lichaam heeft (21-9-2017)
Duurtraining ondergraaft effect krachttraining op spiermassa en kracht (30-12-2013)
Krachttraining houdt vrouwen beter in vorm dan hormoonbehandeling (2-1-2010)


Spierkracht vrouwen reageert verhoudingsgewijs beter op krachttraining dan die van mannen
Let op dat woord 'verhoudingsgewijs', gozers...

Krachttraining resulteert in meer spiergroei in combinatie met warmtebehandeling
Krachttraining resulteert mogelijk in meer spiermassa als sporters hun spieren ook nog eens 3 keer per week blootstellen aan een warmtebron die de temperatuur van hun spieren met 4 graden Celsius verhoogt.

Meer spieren door krachttraining dankzij DHEA
Mannen en vrouwen die de 65 zijn gepasseerd bouwen meer spiermassa en kracht op door krachttraining als ze daarbij ook elke dag 50 mg DHEA slikken. Amerikaans onderzoek.