Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Krachttraining & voeding       Krachttraining & kaatsu       Krachttraining       Krachttraining & vrouwen    

0 7 - 0 8 - 2 0 1 0

  Spierkracht vrouwen reageert beter op krachttraining dan die van mannen (J Strength Cond Res. 2010 Jul 3. [Epub ahead of print].)

Mannen zijn sterker dan vrouwen, maar vrouwen reageren beter op krachttraining dan mannen. Hun spierkracht neemt verhoudingsgewijs meer toe dan die van mannen, aldus een onderzoek van de University of Alberta.

Spierkracht vrouwen reageert beter op gewichttraining dan die van mannen
Volgens studies reageert de spierkracht van mannen en vrouwen ongeveer hetzelfde op krachttraining. Laat je mannen en vrouwen een periode trainen, dan neemt hun spierkracht met ongeveer hetzelfde percentage toe. Het probleem met die studies is vaak dat de onderzoekers geen schema's hebben gebruikt zoals die in sportscholen in zwang zijn, en trainden de proefpersonen bijvoorbeeld gewoon een spiergroep in een laboratorium.

Niet erg realistisch, vond bewegingswetenschapper Robert Kell. Dus deed hij een experiment waarin hij 20 mannen en 20 vrouwen 12 weken hetzelfde geperiodiseerde schema liet volgen. De proefpersonen trainden in week 1 met 55 procent van het gewicht waarmee ze nog net 1 rep konden maken [1RM]. Elke week werden de gewichten een beetje zwaarder, en in de laatste week trainden de proefpersonen met 85 procent van hun 1RM.

De proefpersonen trainden meestal 4 keer per week. Ze trainden hun belangrijkste spiergroepen met basisoefeningen als de squat, bench-press, lat-pulldwon, neck-press, triceps-pushdown, biceps-curl, calf-raise, crunch, incline bench-press, fly, cable-row en upright-row.

Voordat de proef begon deden de proefpersonen al aan sport. Ze hadden ook al een beetje ervaring met gewichttraining, maar geperiodiseerde trainingsschema's hadden ze nog niet eerder gebruikt.

Hieronder zie je voor 4 oefeningen hoe de kracht van de proefpersonen zich ontwikkelde. Je ziet het gewicht waarmee de mannen en vrouwen nog net 10 reps konden maken.


Spierkracht vrouwen reageert beter op gewichttraining dan die van mannen

Spierkracht vrouwen reageert beter op gewichttraining dan die van mannen


De kracht die mannen hebben aaan het begin van de proef is groter dan die van de vrouwen. Maar als je de toename van de kracht uitdrukt in procenten, dan reageren vrouwen beter op dan mannen. Mannen worden over de hele linie 28 procent sterker, vrouwen 38 procent.


Spierkracht vrouwen reageert beter op gewichttraining dan die van mannen


MT = resultaten mannen; FT = resultaten vrouwen.

De bovenste figuur geeft de resultaten tot week 8, de onderste voor de hele periode. Naarmate de trainingsperiode vordert nemen de verschillen toe.

Robert Kell wil niet concluderen dat vrouwen beter reageren op krachttraining dan mannen, ook al kun je dat wel uit zijn resultaten opmaken. Uit andere studies blijkt dat mensen moeilijker sterker worden naarmate ze al beter getraind zijn. Gematigd getrainde mannen en vrouwen gaan half zo veel in kracht vooruit als ongetrainde mannen en vrouwen.

"The larger strength increase in the female group was likely a result of lower initial strength levels and less previous free weight training experience", vermoedt Kell. Hij houdt het erop dat de spierkracht van mannen en vrouwen verhoudingsgewijs even goed op krachttraining reageert.

Ook die afgezwakte conclusie verbaast Kell. Omdat mannen meer testosteron aanmaken dan vrouwen, had Kell eigenlijk verwacht dat mannen meer progressie zouden maken dan vrouwen. Japanse onderzoekers publiceerden in maart 2010 een studie die de onverwachte uitkomst misschien verklaart. De Japanners ontdekten in een dierstudie dat spiercellen van vrouwen door training hun eigen mannelijke hormonen aanmaken.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken