Opgeladen: 1-10-2018
Opgeborgen in: Rommelhok
Translation: Early bird or night owl? In the higher echelons of sports it matters... (2-10-2018)

Ochtendmens of avondmens? In de topsport maakt het uit...

Ochtendmens of avondmens? In de topsport maakt het uit...
Doe je aan wielrennen of aan triatlon? Dan ben je waarschijnlijk in het voordeel als je een ochtendmens bent, schrijven Australische onderzoekers in de Journal of Human Kinetics. En op basis van hun studie zou je vermoeden dat in een sport als bodybuilding avondmensen een streepje voor hebben.

Chronotypes
Er zijn grofweg 3 chronotypes: ochtendmensen, avondmensen en 'het intermediaire type'. Ochtendmensen staan graag vroeg op, voelen zich op dat moment het allerbeste, en kruipen graag vroeg onder het dekbed. Avondmensen komen daarentegen 's ochtends langzaam op gaan, voelen zich 's avonds op hun best, gaan graag laat naar bed en hebben een bloedhekel aan vroeg opstaan. De intermediairen zitten tussen die twee uitersten in.

Studie
De onderzoekers bepaalden aan de hand van vragenlijsten het chronotype van 114 Australische topsporters. De proefpersonen kwamen uit 5 takken van sport - cricket, hockey, voetbal, wielrennen en triatlon. Op basis van het tijdstip van de meeste trainingen en wedstrijden beschouwen de onderzoekers cricket, hockey en voetbal als avondsporten, en wielrennen en triatlon als ochtendsporten.

Resultaten
In de 'ochtendsporten' triatlon en wielrennen vonden de onderzoekers fors meer ochtendmensen dan je zou verwachten. In die sporten vonden ze ook geen of maar weinig avondmensen.


Ochtendmens of avondmens? In de topsport maakt het uit...


Ochtendmens of avondmens? In de topsport maakt het uit...


Dat is niet toevallig, denken de onderzoekers. Ze vermoeden dat ochtendmensen zich niet alleen vaker tot deze sporten voelen aangetrokken, maar mogelijk ook in het voordeel zijn - en dus meer kans hebben om door te dringen tot de hogere echelons.

Conclusie
"It is recommended that coaches consider the athlete's chronotype during selection processes or if possible design and implement changes to training schedules to either suit the athlete's chronotype or the timing of an upcoming competition", schrijven de onderzoekers.

Wilde speculatie
De onderzoekers hebben niet gekeken naar krachtsporten. Dat zijn doorgaan avondsporten. Ga maar kijken in een willekeurige gym. Of lees de stukken waarnaar we onderaan deze pagina linken, waarin staat dat krachtsporters net iets meer progressie maken als ze trainen aan het einde van de dag.

Wedden dat je onder de atleten die meedoen aan wedstrijden als de Arnold of de Olympia opvallend veel avondmensen vindt?

Bron:
J Hum Kinet. 2016 Dec 15;54:219-25.

Meer:
Combinatie krachttraining en cardio: workout aan het einde van de dag resulteert in meer uithoudingsvermogen en spiergroei (2-10-2016)
Workout om zes uur 's avonds resulteert in meer spiergroei dan workout 's ochtends vroeg (7-9-2016)
Train 's avonds, en word gespierder en droger (1-11-2009)
Natuurlijke hormoonfluctuatie maakt krachttraining om zes uur 's avonds beetje effectiever dan om 's morgens vroeg (15-4-2004)


's Middags krachttrainen beetje effectiever dan 's ochtends

Duurtraining gaat om half zes in de middag beter dan om half acht in de ochtend

Vroeg in de avond ben je op je sterkst

's Middags krachttrainen beetje effectiever dan 's ochtends
Op de korte termijn maakt het niet uit of krachtsporters 's morgens trainen of 's middags. Maar als ze kunnen kiezen, dan verdient op de langere termijn 's middags trainen waarschijnlijk de voorkeur.

Duurtraining gaat om half zes in de middag beter dan om half acht in de ochtend
Als je zelf kunt kiezen hoe laat je op de fiets klimt of je sportschoenen aan je hoeven bindt, vergeet dan al die romantiek over ochtendlijke trainingsessies en blijf 's morgens vroeg gewoon in je bed liggen. Aan het einde van de middag train je beter.

Vroeg in de avond ben je op je sterkst
De beste tijd voor krachttraining is vroeg in de avond, om een uur of zes. Dat blijkt uit een studie van het Franse Laboratoire Inserm.