07.12.2011

Na krachttraining meer groeihormoon door 600 mg alpha-GPC

Een cholinevariant die je in de betere supplementenwinkel gewoon kunt kopen verhoogt de groeihormoonpiek na een workout met gewichten. Dat ontdekten bewegingswetenschappers van het Amerikaanse Center for Applied Health Science Research, die 600 mg alpha-glycerylphosphorylcholine - meestal afgekort tot alpha-GPC - gaven aan redelijk ervaren krachtsporters.

De structuurformule van de stof die de onderzoekers uitprobeerden zie je hieronder. [4.] Hij lijkt op phosphatidylcholine [3], samen met inositol een belangrijke component van lecithine. [3] [Dan moet je wel even de vetzuren wegdenken.] Het is bovendien een precursor van choline. [1] Choline is weer een precursor van de neurotransmitter acetylcholine. [4]

Acetylcholine laat hersen- en zenuwcellen met elkaar communiceren. Acetylcholine zorgt ervoor dat de hersenen herinneringen kunnen vastleggen en de spieren kunnen aansturen. Door de eerste eigenschap heeft de longevity-beweging altijd belangstelling gehad in stoffen die de aanmaak van acetylcholine verhogen.


Na krachttraining meer groeihormoon door 600 mg alpha-glycerylphosphorylcholine


Volgens producent ChemiNutra [cheminutra.com], de maker van het alpha-glycerylphosphorylcholine-preparaat AlphaSize, is alpha-glycerylphosphorylcholine een betere acetylcholine-precursor dan choline of phosphatidylcholine.

Krachtsporters zouden wel eens baat kunnen hebben bij suppletie met acetylcholine-precursoren. Er zijn aanwijzingen dat een verhoogde concentratie van acetylcholine in de hersenen de aanmaak van groeihormoon verhoogt na training. [Horm Metab Res. 1992 Mar;24(3):119-21.] Daarom liet ChemiNutra de studie verrichten waarvan het abstract verscheen in de Journal of the International Society of Sports Nutrition.

De onderzoekers gaven 7 jonge mannen anderhalf uur voordat ze gingen trainen 600 mg alpha-glycerylphosphorylcholine of een placebo. De workout bestond uit 6 sets squats met 70 procent van de 1RM en daarna nog 3 sets bench-press-throws uitvoerden met 50 procent van hun maximaalgewicht. Je ziet hieronder dat de eenmalige toediening de aanmaak van groeihormoon verhoogde.


Na krachttraining meer groeihormoon door 600 mg alpha-glycerylphosphorylcholine


De onderzoekers schrijven dat door de suppletie "peak GH increased 44-fold". Dat klopt, maar het is ook lichtelijk misleidend. Groeihormoon komt vrij in pulsen. Soms heb je bijna niks in je bloed, maar als je traint schiet de concentratie omhoog. Het meten van het effect van supplementen op de groeihormoonspiegel leent zich uitstekend voor overdrijving ten gunste van de sponsor is zeer bewerkelijk.

Bron:
Journal of the International Society of Sports Nutrition 2008, 5(Suppl 1):P15.

Meer:
Handvol ornithinecaps voor krachttraining verhoogt GH-spiegel (17-7-2011)
Fenegriek verhoogt ook afgifte groeihormoon (29-6-2011)
Drinken tijdens cardio verhoogt je groeihormoonspiegel (26-1-2011)