Opgeladen: 23-11-2015
Opgeborgen in: Krachttraining, suppletie & voeding
Translation: Alpha-GPC supplementation boosts strength within six days (5-1-2016)

Suppletie met Alpha-GPC vergroot kracht binnen zes dagen

Sporters die actief zijn in een discipline waarin kracht of snelheid belangrijk is, verhogen hun kans op succes als ze zes dagen voor hun wedstrijd elke dag 600 milligram alpha-glycerylphosphorylcholine [afgekort tot alpha-GPC] slikken. Bewegingswetenschappers van de University of Louisiana at Lafayette in de Verenigde Staten ontdekten dat daardoor de kracht met 3 procent toeneemt.

Alpha-GPC
Alpha-GPC [structuurformule hieronder] is een precursor van choline, en dus ook acetylcholine. Acetylcholine is een neurotransmitter die belangrijk is in de aansturing van de spieren door de hersenen, en dus vermoeden sportwetenschappers dat suppletie alpha-GPC interessant kan zijn voor sporters.

Suppletie met Alpha-GPC vergroot kracht binnen zes dagen
De studies waarin mensen alpha-GPC hebben gekregen zijn op het eerste gezicht niet erg helder. De ene keer verbetert alpha-GPC sportprestaties, de andere keer niet.

Volgens de onderzoekers van de University of Louisiana at Lafayette komt dat omdat de studies effecten van verschillende doses beschrijven. Zij gebruikten daarom een dosis van 600 milligram alpha-GPC. Ze vermoedden dat die dosering wel werkt.

Studie
De onderzoekers testten de isometrische kracht van 13 mannelijke studenten op een squat- en pushupmachine. De tests hielden in dat de onderzoekers de studenten een pose lieten aannemen en vervolgens vroegen om maximaal kracht te zetten. De machines bewogen niet, maar de onderzoekers konden de kracht die de studenten genereerden meten.

Niet alle sportwetenschappers zijn er trouwens van overtuigd dat isometrische kracht veel zegt over sportieve prestaties, maar goed. Eventje niet zeuren.

Zes dagen later herhaalden de onderzoekers de procedure. In die tussentijd hadden de studenten elke dag 's ochtends 600 milligram alpha-GPC geslikt. De alpha-GPC was geproduceerd door Chemi Nutra, die de stof op de markt brengt als AlphaSize. Chemi Nutra betaalde het onderzoek.

De onderzoekers deden het experiment nog eens dunnetjes over, maar gaven de studenten toen een placebo.

Resultaten
De studenten genereerden zowel op de squatmachine [eerste figuur hieronder] als op de pushup-machine [tweede figuur] meer isometrische kracht na suppletie met alpha-GPC. De suppletie liet de kracht op de squatmachine toenemen met een significante 3 procent. Het effect van alpha-GPC op de kracht op de pushup-machine was niet statistisch significant.


Suppletie met Alpha-GPC vergroot kracht binnen zes dagen


Suppletie met Alpha-GPC vergroot kracht binnen zes dagen


Conclusie
"The results of the study suggest that Alpha-GPC is effective at increasing lower body force production after 6 days of supplementation", vatten de onderzoekers samen. "A similar trend was noted in upper body isometric strength, however; this failed to attain statistical significance."

"Given that in many sports it is understood that a very small change in performance, often times less than 2 %, can significantly affect outcomes it is important to note that the 6 days of Alpha-GPC resulted in greater than a 3 % increase in lower body isometric strength."

"Sport performance coaches can consider adding Alpha-GPC to the diet of speed and power athletes to potentially enhance muscle performance."

Bron:
J Int Soc Sports Nutr. 2015 Nov 17;12:42.

Meer:
Alpha-GPC geeft man (79) onhanteerbaar veel zin in seks (27-12-2013)
Na krachttraining meer groeihormoon door 600 mg alpha-GPC (7-12-2011)


Creatine geeft zestigplussers sterkere spieren
Onderzoekers gebruikten standaarddosering.

Taurine maakt spieren sterker
Ex vivo-studie.

Kortdurende magnesiumsuppletie vergroot maximaalkracht
Effect van 300 milligram magnesiumcitraat per dag.