Opgeladen: 30-7-2018
Opgeborgen in: Plantaardige extracten, Cerebrogenics
Translation: Mentha spicata extract fixes lapses in your memory (31-7-2018)

Muntextract dicht gaten in geheugen

Muntextract dicht gaten in geheugen
Als vergeetachtige vijftigplussers elke dag 2 capsules slikken met een extract van de groene muntplant [Mentha spicata, zeggen biologen liever], dan verbetert hun geheugen. Bovendien voelen ze zich energieker en slapen ze beter. Dat schrijven onderzoekers van Kemin Industries [kemin.com] in Nutrients.

Neumentix
Het extract dat de onderzoekers gebruikten is op de markt als Neumentix. Neumentix wordt gemaakt van een Mentha spicata-cultivar die intellectueel eigendom van Kemin is. Die cultivar bevat meer rosmarinic acid dan reguliere groene muntplanten, en minder carvone.

Er zijn aanwijzingen dat continue en forse inname van reguliere muntthee de testosteronspiegel verlaagt, maar Kemin heeft in toxicologisch onderzoek geen effect van Neumentix op de LH- en FSH-spiegel kunnen ontdekken. [Regul Toxicol Pharmacol. 2017 Jun;86:167-76.]

Studie
De onderzoekers experimenteerden met een kleine negentig proefpersonen van 50-70 jaar, die een beetje vergeetachtig begonnen te worden. Ze hadden, zoals de onderzoekers dat noemen, age-associated memory impairment. De onderzoekers verdeelden de proefpersonen in 3 groepen.

De ene groep slikte gedurende 90 dagen een placebo. Een tweede groep slikte een supplement met 600 milligram Mentha spicata, een derde groep slikte 900 milligram Mentha spicata. Voor en na de suppletieperiode testten de onderzoekers de cognitieve vermogen en mentale gezondheid van de proefpersonen.

Resultaten
In een dosering van 900 milligram per dag verbeterde het Mentha spicata-supplement het werkgeheugen van de proefpersonen. Ze konden tijdens tests makkelijker nummers en woorden onthouden.


Muntextract dicht gaten in geheugenDaarnaast verbeterde het supplement in de 900 milligram-dosering ook de werking van het ruimtelijk geheugen.

De proefpersonen voelden zich beter als ze dagelijks 900 milligram Mentha spicata gebruikten. Hun scores voor Total Mood Disturbance halveerden. Die verbetering van de gemoedstoestand was vooral het gevolg van een toegenomen gevoel van vitaliteit en energie [Vigor/Activity].

Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Muntextract dicht gaten in geheugenDe verbetering van de mood was mogelijk het gevolg van een toegenomen slaapkwaliteit. De proefpersonen die dagelijks 900 milligram Mentha spicata gebruikten sliepen eerder in, en voelden zich overdag minder slaperig en alerter.

Klik op de figuur voor een grotere versie.


Muntextract dicht gaten in geheugenConclusie
"In summary, healthy older subjects with age-associated memory impairment taking 900 mg/day of the spearmint extract improved their working memory and self-reported ability to get to sleep", resumeren de onderzoekers.

"Taken together, these findings suggest that this dried aqueous spearmint extract, containing more than 50 phenolic compounds including higher rosmarinic acid relative to native spearmint species, [Molecules. 2016 Aug 3;21(8).] shows promise as an ingredient for improved cognitive performance, sleep and possibly mood, all of which may improve quality of life."

Bron:
J Altern Complement Med. 2018 Jan;24(1):37-47.

Meer:
Versleten knie? Drink twee koppen met Mentha spicata-thee per dag (20-7-2018)


In twee weken een beter geheugen door creatin

Curcumine verbetert geheugen vijftigplussers

Combinatie B-vitamines en visolie remt krimpen hersenen door veroudering

e
Creatine, overal verkrijgbaar en spotgoedkoop, is vooral bekend als een supplement voor bodybuilders, maar het stimuleert ook de werking van de hersencellen die zijn betrokken bij de werking van het geheugen.

Curcumine verbetert geheugen vijftigplussers
De onderzoekers gaven 21 gezonde vijftigplussers gedurende 18 maanden elke dag 2 doses van 90 milligram Theracurmin.

Combinatie B-vitamines en visolie remt krimpen hersenen door veroudering
Net zoals je spieren slinken als je veroudert, zo krimpen je hersenen met het klimmen van de jaren. Suppletie kan dat proces afremmen.