0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Medische horror & sensatie       Phytochemicalien     Testosteron & Leefstijl  Testosteron & leefstijl     Testosteron & Supplementen  Testosteron & supplementen    

0 7 - 0 9 - 2 0 0 8

  Pepermunt verlaagt testosteronspiegel (Food and Chemical Toxicology doi:10.1016/j.fct.2008.08.027.)
Ben je een sporter die afhankelijk is van wat zijn eigen lichaam aan anabole hormonen aanmaakt? Laat dan de muntthee en de kauwgum met munt maar staan. Als je de dierstudie mag geloven die binnenkort verschijnt in Food and Chemical Toxicology zorgt kruismunt alias Mentha spicata - spearmint op de kauwgumpakjes - voor een forse verlaging van de testosteronspiegel.
Spearmint kom je overal tegen. Vooral in snoepgoed, maar ook in thee en gezondheidsproducten die verkoudheid
Pepermunt verlaagt testosteronspiegel
verlichten. Toch is al geruime tijd bekend dat spearmint een paar minder leuke eigenschappen heeft. Een forse inname van munt zorgt ervoor dat cellen minder ontgiftende enzymen aanmaken als superoxide-dismutase, catalase, glutathionperoxidase en glutathionreductase.
Bovendien vermindert munt de aanmaak van testosteron. Turkse artsen hebben wel eens opgemerkt dat mannen die veel muntthee drinken opvallend vaak potentieproblemen hebben, en dat muntthee vrouwen helpt die kampen met een overmatige groei van lichaamshaar.
Zie daar de achtergrond van een proef die onderzoekers van het Indian Institute of Technology Roorkee uitvoerden op ratten.
De onderzoekers kookten eerst muntblaadjes in water en lieten de thee vervolgens zo'n tien minuten trekken. Ze gebruikten twintig of veertig gram muntblaadjes per kwart liter water voor een gewone en sterke oplossing. Vervolgens gaven ze de thee aan ratten bij wijze van drinkwater. Een controlegroep dronk gewoon water zonder toevoegingen.
Hieronder zie je wat er in het bloed gebeurde nadat de ratten 25 dagen de sterke muntthee hadden gedronken.

Pepermunt verlaagt testosteronspiegel

De testosteronspiegel verminderde fors, net als die van de stuurhormonen LH en FSH. LH en FSH worden afgegeven door de hypofyse en zetten de testes aan om testosteron te produceren.
De testes werden dan ook lichter door de toedineing van munt. In de testes verminderde de spearmint de activiteit van enzymen die betrokken zijn bij de aanmaak van testosteron. De figuur hieronder geeft het effect weer van een 25-dagen-durende toediening van sterke muntthee.

Pepermunt verlaagt testosteronspiegel

De testosteronverlagende werking van munt begint echter in de hypofyse, vermoeden de onderzoekers. In dat orgaan verminderde de munt de activiteit van ontgiftende enzymen. Hieronder zie wat munt doet met de activiteit van catalase en superoxide-dismutase.

Pepermunt verlaagt testosteronspiegel

Door de ontwrichting van de cellen van de hypofyse vermindert de afgifte van FSH en LH, en daardoor vermindert de activiteit van de Leydigcellen in de testes, denken de onderzoekers.
Ratten zijn geen mensen. Tuurlijk. Maar zo heel erg ver van werkelijkheid staat deze proefopzet ook weer niet. De hoeveelheid munt die de ratten binnenkregen was in de orde van grootte van de hoeveelheid die kauwgumkauwende en muntthee-drinkende mensen consumeren.
Wij wachten de studies op mensen maar niet af.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken