Opgeladen: 13-9-2018
Opgeborgen in: Psychologie, Breinversterkers
Translation: A straight posture makes difficult mental tasks easier (14-9-2018)

Moeilijke klus wordt makkelijker door een rechte houding

Heb je moeite met wiskunde, en heb je een wiskunde-examen? Of moet je een belangrijke brief schrijven, maar ben je niet zo'n literair talent? Onderzoekers van San Francisco State University hebben ontdekt dat dit soort situaties mensen beter functioneren als ze rechtop zitten, dan als ze ineengedoken aan hun bureau of tafel zitten. Een rechte houding zorgt ervoor dat mentale taken, waarin je niet zo sterk bent, je beter afgaan.

Studie
De onderzoekers publiceerden in NeuroRegulation een experiment waaraan 125 studenten meewerkten. De studenten moesten van een groot getal achter elkaar 7 aftrekken, en vervolgens aangeven hoe moeilijk ze dat vonden. De ene keer moesten de studenten rechtop zitten, de andere keer voorovergebogen.

Resultaten
Een kleine zestig procent van de studenten rapporteerde dat ze de sommen makkelijker vonden als ze rechtop zaten.


Afhandelen van een moeilijke mentale klus gaat beter met een rechte houdingIn de figuur hieronder splitsten de onderzoekers hun gegevens uit. De blauwe balkjes staan voor de studenten die goed in rekenen waren, de rode balkjes voor de studenten waarbij dat absoluut niet het geval was.

Die laatste groep was bezorgd over de prestaties en sloeg vaker dicht bij rekentoetsen. De figuur laat zien dat bij die laatste groep het effect van de houding sterker was dan bij de groep met goede rekenvaardigheden.


Afhandelen van een moeilijke mentale klus gaat beter met een rechte houdingConclusie
"For people who are anxious about math, posture makes a giant difference", zegt eerste auteur Erik Peper in een persbericht. [sciencedaily.com August 3, 2018] "The slumped-over position shuts them down and their brains do not work as well. They cannot think as clearly."

"Slumping over is a defensive posture that can trigger old negative memories in the body and brain", verklaart hetzelfde persbericht.

Jordan Peterson wist het al lang...
Bron:
NeuroRegulation 2018;5(2):67-74.

Meer:
Je maakt minder rekenfouten na een flesje beetroot (8-3-2017)
Resveratrol maakt 45-plussers slimmer 22-1-2017)
Creatine doet in je hersenen hetzelfde als in je spieren 21-11-2013)


Creatine laat hersenen beter functioneren bij zuurstoftekort
Relevant voor sporters die op grote hoogte prestaties moeten leveren waarbij denkwerk en aandacht noodzakelijk zijn.

Concentreren gaat beter door citicoline
Suppletie met citicoline verbetert het concentratievermogen en zorgt ervoor dat je minder fouten maakt tijdens taken die focus en aandacht vragen.

Beter leren dankzij kurkuma
Kurkuma - in het Latijn: Curcuma longa - verbetert bij ratten die kunstmatig verouderen de opslag en het gebruiken van nieuwe informatie.