17.09.2015

Creatine laat hersenen beter functioneren bij zuurstoftekort

Suppletie met creatine zorgt ervoor dat je hersenen minder last hebben van een verminderde toevoer van zuurstof. Dat ontdekten neurologen van de University of Auckland in Nieuw-Zeeland. De ontdekking is relevant voor sporters die op grote hoogte prestaties moeten leveren waarbij denkwerk en aandacht noodzakelijk zijn.

Studie
De onderzoekers legden 15 gezonde proefpersonen van 21-55 jaar psychologische tests voor op een installatie die je hieronder ziet. De proefpersonen zaten achter een computerscherm, en ademden lucht in waarvan de onderzoekers de concentratie zuurstof konden bepalen.

Zo konden de onderzoekers de proefpersonen de mentale vermogens van de proefpersonen meten bij een normale concentratie zuurstof [21 procent; normoxia] en bij een verlaagde concentratie zuustof [10 procent; hypoxia]. De laagste concentratie zuurstof die de onderzoekers uittestten vind je op een hoogte van 5.5 kilometer.


Creatine laat hersenen beter functioneren bij zuurstoftekort


De onderzoekers testten hun proefpersonen 2 keer: een keer nadat ze 7 dagen een placebo hadden gebruikt [PLA], en een keer nadat ze 7 dagen elke dag 20 gram creatine hadden geslikt [CrM].

Resultaten
Hypoxia verslechterde het geheugen, verminderde de snelheid van denkprocessen en het concentratievermogen, en bemoeilijkte de omschakeling van het ene naar het andere denkproces.

Creatine-suppletie kon een aantal negatieve effecten van hypoxia verzachten of zelfs opheffen. Dat vertelt de figuur hieronder.


Creatine laat hersenen beter functioneren bij zuurstoftekort


Complex attention = je concentreren op een taak waarbij je meerdere dingen tegelijkertijd moet monitoren. Als je een gezicht in een menigte moet herkennen moet je bijvoorbeeld tegelijkertijd het gezicht in je hoofd hebben, en de menigte observeren.

Executive function = het vermogen om een taak te plannen en uit te voeren.

Cognitive flexibility = het vermogen om problemen op een andere manier op te lossen als dat door een verandering van de omstandigheden noodzakelijk is.

Neurocognitive index = een optelsom van alle scores op de cognitieve tests.

Verklaring
De onderzoekers vermoeden dat hypoxia de hersencellen aantast en beschadigt. Hoe meer creatine de hersencellen hebben, des te beter kunnen ze zich daartegen wapenen.

Conclusie
"This is the first in vivo investigation into the involvement of creatine monohydrate supplementation in brain function during oxygen deprivation in humans", schrijven de onderzoekers. "Dietary creatine supplementation augments the storage of creatine in the brain. Enhanced availability of neural creatine prevents deterioration to cognitive functions associated with attention [...] during oxygen deprivation."

"These findings provide insight into the importance of the creatine kinase/phospho creatine energy system in the human brain and demonstrate that 7 d of creatine monohydrate supplementation has potential utility as an ergogenic aid and neuroprotective supplement when cellular energy provision is compromised."

Bron:
J Neurosci. 2015 Jan 28;35(4):1773-80.

Meer:
Creatine doet in je hersenen hetzelfde als in je spieren (21-11-2013)
Te weinig slaap? Met creatine blijf je helder (23-6-2008)
Creatine maakt je intelligenter (14-8-2003)