Opgeladen: 27-1-2017
Opgeborgen in: Breinversterkers, Cafeïne
Translation: No translation yet

Modafinil, cafeïne en methylfenidaat: effectieve doping voor denksporters

Modafinil, cafeine en methylfenidaat: effectieve doping voor denksporters

Modafinil, cafeine en methylfenidaat: effectieve doping voor denksporters
Modafinil [bovenste structuurformule hiernaast], methylfenidaat [onderste formule] en cafeïne laten schakers beter presteren. Dat ontdekten onderzoekers van de universiteit van Mainz in Duitsland. Hun onderzoek is de eerste studie die aantoont dat er inderdaad zoiets als cerebrale doping voor denksporters bestaat. Tot voor kort dachten onderzoekers dat alleen in vermoeide of, ehm, niet overweldigend snuggere individuen dit soort verbindingen denkprestaties verbeterden.

Studie
De onderzoekers lieten 39 goede schakers in totaal 3059 keer een partij schaken tegen de schaakcomputer Fritz-12. Elke partij duurde maximaal 15 minuten.

De ene keer slikten de schakers vlak voor hun partij een placebo, de andere keer 400 milligram cafeïne, weer een andere keer 20 milligram methylfenidaat [de actieve stof in Ritalin] en weer een andere keer 200 milligram modafinil.

Methylfenidaat en modafinil staan op de dopinglijst, cafeïne niet. Methylfenidaat en modafinil verhogen de concentratie dopamine en noradrenaline in de hersenen, cafeïne maakt de hersencellen gevoeliger voor die neurotransmitters.

Resultaten
Toediening van de actieve stoffen verhoogde de gemiddelde score van de schakers [eerste figuur hieronder], en ook de kans dat de schakers de Fritz-12 versloegen [tweede figuur]. Modafinil werkte net een tikkie beter dan cafeïne en methylfenidaat.


Modafinil, cafeine en methylfenidaat: effectieve doping voor denksporters


Modafinil, cafeine en methylfenidaat: effectieve doping voor denksporters


De onderzoekers denken niet dat schakers echt slimmer worden door de geteste breinversterkers. Wel lieten de de proefpersonen langer nadenken over hun zetten. Dat resulteerde in betere zetten, en verhoogde de kans op het verslaan van de Fritz-12.


Modafinil, cafeine en methylfenidaat: effectieve doping voor denksporters


Keerzijde
Een keerzijde van dat effect is dat de denksporters ook vaker in tijdnood kwamen, schrijven de onderzoekers. Hoewel dat effect in deze studie niet opwoog tegen de positieve werking, is het volgens de Duitsers sterk genoeg om van het gebruik van de bestudeerde stimulerende verbindingen een tweesnijdend zwaard te maken.

"The present study shows that pharmacological modification of complex cognitive performance in a highly demanding task is possible most likely by modifying decision making processes", schrijven de onderzoekers. "More reflective decision making may enhance performance when no time limit for the task at hand is present but may have disadvantageous effects under time constraints especially in individuals who tend to be rather slow thinkers."

Conclusie
"Doping, which is possible as shown in our study, is threatening 'fair play' in chess", schrijven de onderzoekers. "Our data should therefore stimulate the doping debate in chess and should encourage the regular use of doping controls in competitive chess games."

Bron:
Eur Neuropsychopharmacol. 2017 Jan 21. pii: S0924-977X(17)30019-6. doi: 10.1016/j.euroneuro.2017.01.006. [Epub ahead of print].

Meer:
Resveratrol maakt 45-plussers slimmer (22-1-2017)
Een snufje rozemarijn voor meer motivatie (16-4-2016)
Rutine, een mentaal pepmiddel (12-4-2016)


Concentreren gaat beter door citicoline
Suppletie met citicoline verbetert het concentratievermogen en zorgt ervoor dat je minder fouten maakt tijdens taken die focus en aandacht vragen.

Ornithine versterkt mentale werking cafeïne
Ornithine zorgt er ook voor dat die effecten langer aanhouden.

Supplement met 50 mg vitamine B1 maakt opgewekt en verbetert reactievermogen
Vitamine B1 - chemici spreken liever van thiamine - is een mentaal pepmiddel. Humaan onderzoek.