Opgeladen: 15-9-2018
Opgeborgen in: Plantaardige extracten, Breinboosters
Translation: Saffron, the universal mood booster (16-9-2018)

Minder moe, somber, boos en angstig door een capsule met saffraan per dag

Minder moe, somber, boos en angstig door een capsule met saffraan per dag
Je bent niet depressief, maar om nou te zeggen dat je overloopt van levensplezier? Nou nee. In dat geval geeft suppletie met saffraan je misschien een duwtje in de rug, aldus een humane studie die is verschenen in Complementary Therapies in Medicine.

Saffraan
In saffraan zit stoffen met een antidepressieve werking. [Phytother Res. 2005 Feb;19(2):148-51.] Volgens enkele trials werken saffraanextracten net zo goed tegen depressie als een medicijn als fluoxetine. [J Ethnopharmacol. 2005 Feb 28;97(2):281-4.]

Hoewel het gros van al die studies uit Iran komt, en we dus eigenlijk ook studies uit andere landen nodig hebben, is de antidepressieve werking van saffraan recent in een metastudie bevestigd. [J Integr Med. 2013 Nov;11(6):377-83.]


Minder moe, somber, boos en angstig door een capsule met saffraan per dagStudie
Minder moe, somber, boos en angstig door een capsule met saffraan per dag
De onderzoekers experimenteerden met 128 proefpersonen, die weliswaar niet depressief waren maar zich nochtans sombertjes voelden. De onderzoekers verdeelden de proefpersonen in 3 groepen, en gaven de eerste groep gedurende 4 weken elke dag een placebo. Twee andere groepen kregen respectievelijk elke dag een capsule met 22 en 28 milligram van het saffraanextract Affron. Affron is gestandaardiseerd op safranal en crocin.

Affron is een product van het Spaanse Pharmactive Biotech Products SL. [pharmactive.eu] Pharmactive sponsorde de trial. De standaarddosis die Pharmactive adviseert is 28 milligram Affron per dag.

Resultaten
Suppletie met saffraan verbeterde het humeur van de proefpersonen op alle punten, al moet je het effect niet overdrijven. Zeker de 28 milligramdosis maakte de proefpersonen minder een beetje depressief, boos en moe. Bovendien gingen ze zich er vitaler & sterker door voelen [Vigour].


Minder moe, somber, boos en angstig door een capsule met saffraan per dag


Minder moe, somber, boos en angstig door een capsule met saffraan per dagConclusie
"Overall, the results demonstrated the effectiveness of Affron, a botanical extract from saffron (Crocus sativus L.) on improving low mood, and stress in otherwise healthy participants", vatten de onderzoekers samen.

"Given the excellent safety profile of this food herb, the well-known issues associated with the tricyclics and SSRI's and the current absence of management tools for low mood, there is now a strong case for using saffron in the long-term and prophylactic management, where appropriate, of low mood states."

Bron:
Complement Ther Med. 2017 Aug;33:58-64.

Meer:
Minder depressie, angst en stress door hop (1-9-2018)
Door fikse dosis vitamine C stopt de tobberd met tobben (30-5-2018)
Melissa officinalis, een supplement voor piekeraars (29-4-2016)


Een snufje rozemarijn voor meer motivatie
In omstandigheden waarin het verdraaid moeilijk is om de moed er in te houden - tijdens zware cardiosessies of lange tijdritten bijvoorbeeld - hebben sporters misschien iets aan suppletie met extracten van rozemarijn [wetenschappelijke naam: Rosmarinus officinalis].

Rutine, een mentaal pepmiddel
Suppletie met rutine, een stof die je in praktisch elke vitamineshop kunt kopen, verhoogt binnen een uur de concentratie serotonine en dopamine in je hersenen. Dat betekent een beter humeur en meer doorzettingsvermogen.

Stop met tobben, ga krachttrainen
Vooral krachttraining met korte rustpauzes tussen je sets vermindert je kopzorgen.