22.06.2011

Meer magnesium, meer testosteron en IGF-1

Oudere mannen hebben meer IGF-1 en meer testosteron in hun bloed naarmate hun magnesiumspiegel hoger is. Tot die conclusie komen geriaters van het University Hospital of Parma in een studie die is verschenen in de International Journal of Andrology. Bijna vierhonderd 65-plussers werkten aan het onderzoek mee.

Magnesium

Omdat we steeds minder groenten, noten, bonen en volle granen eten, en omdat dat de beste bronnen van magnesium zijn, vermindert onze inname van magnesium. Dat kan betekenen dat ook onze testosteronspiegel daalt, aldus studies. Verleden publiceerden Turkse onderzoekers nog een experiment waarin ze de testosteronspiegel van sporters met een kwart konden verhogen als ze die elke dag een gram magnesiumsulfaat gaven.

Een klassiek supplement waarin magnesium de testosteronspiegel moest verhogen was het door Victor Conte bedachte ZMA. De Z stond voor zink, de M voor magnesium en de A, tsja, daar zit een heel verhaal aan vast.

Studie
De aanwijzingen dat suppletie met magnesium een positief effect heeft op anabole hormonen worden sterker door de Italiaanse studie. Daarin bepaalden onderzoekers de hoeveelheid totaal testosteron, IGF-1 en magnesium in het bloed van oudere mannen. De figuren hieronder geven de verbanden die de onderzoekers vonden. En jazeker, die verbanden waren statistisch significant.


Meer magnesium, meer testosteron en IGF-1


Meer magnesium, meer testosteron en IGF-1


De mannen in de studie gebruikten voor zover we weten geen supplementen. Ze haalden hun magnesium dus uit gewone voedingsmiddelen.

Mechanisme
De onderzoekers vermoeden dat bij oudere mannen ontstekingsprocessen en een toenemende vrije radicaalschade de testosteronaanmaak afremmen. Ze denken dat die ontstekingen ernstiger worden naarmate de magnesiumspiegel lager is. Dat zou komen doordat antioxidante enzymen magnesium nodig hebben, en cellen mogelijk minder ontstekingsfactoren afgeven als ze meer magnesium bevatten.

Conclusie
"There is need of longitudinal and intervention studies to assess whether magnesium levels predict anabolic deficiency and magnesium supplementation is a valid strategy to slow down the decline in anabolic hormones observed in older men", besluiten de onderzoekers.

Bron:
Int J Androl. 2011 Dec;34(6 Pt 2):e594-600.

Meer:
Gram magnesium laat T-spiegel stijgen met kwart (31-3-2010)
Megadosis zink: veertig procent meer vrij testosteron (26-10-2009)
Het is echt zo - zink is een testosteronbooster (25-10-2009)