Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Prostaatkanker       Testosteron & leefstijl       Supplementen voor meer testosteron       Zink    

2 5 - 1 0 - 2 0 0 9

  Het is echt zo - zink is een testosteron-booster (Neuro Endocrinol Lett. 2006 Feb-Apr;27(1-2):267-70.)

Zinksuppletie verhoogt de testosteronafgifte. De supplementenindustrie beweert dat al jaren, maar onderzoekers van de Turkse Firat University hebben dat recent bevestigd in dier- en humane studies. We lazen de artikelen en raakten overtuigd. Dat het werkt, bedoelen we. Of het voor je prostaat gezond is om via zink je testosteronspiegel op te voeren, dat betwijfelen we nog steeds.

In 2006 verscheen in Neuroendocrinology Letters een dierstudie van de onderzoekers, waarin ze mannelijke ratten direct in de dunne darm injecteerden met 3 mg zink per kilo lichaamsgewicht per dag. De toediening duurde vier weken. Na die periode lieten de onderzoekers de proefdieren dertig minuten zwemmen.

Een controlegroep ratten moest ook zwemmen, maar kreeg geen extra zink toegediend. Een andere controlegroep deed helemaal niks. Vrijwel direct nadat de ratten waren uitgezwommen bepaalden de onderzoekers de testosteronspiegel van de dieren.


Het is echt zo - zink is een testosteronbooster


De fysieke activiteit verlaagde de testosteronspiegel - maar niet bij de dieren die extra zink hadden gekregen. Bij die dieren was ook de melkzuurspiegel minder verhoogd dan bij de ratten die wel zwommen maar geen zinksuppletie hadden gekregen. De onderzoekers vermoeden dat het lichaam tijdens fysieke inspanning veel zink verbruikt, en dat daardoor processen die energie opwekken of hormonen produceren minder soepel verlopen. Bij die processen is immers zink nodig.

"Physiological doses of zinc supplementation may produce useful outcomes for performance", concluderen de onderzoekers. Maar ratten zijn geen mensen, en dus deden de onderzoekers daarna experimenten op mensen. Op tien mannelijke studenten van gemiddeld twintig jaar die een zittend leven leidden. De resultaten verschenen een jaar na de publicatie van de dierproeven. In hetzelfde tijdschrift, trouwens. [Neuro Endocrinol Lett. 2007 Oct;28(5):681-5.]

De studenten kregen vier weken lang dagelijks 0,7 mg elementair zink per kilogram lichaamsgewicht. Dat is veel.

Na vier weken suppletie moesten de studenten zich leeg fietsen op een ergometer. Die was zo afgesteld dat de studenten steeds wat harder moesten trappen. De onderzoekers deden die proef ook een keer toen de studenten niet waren volgepropt met zink. Hieronder zie je wat zinksuppletie deed met de testosteronspiegel.


Het is echt zo - zink is een testosteronbooster


Vooral het effect op het vrije testosteron is frappant. In rust is dat vijftig procent hoger dan normaal, en door de uitputtingsproef gaat het zelfs nog iets verder omhoog. Bij de controlegroep zakt de spiegel van het vrije testosteron met zo'n twintig procent door de proef.

Iets soortgelijks, maar dan minder uitgesproken, deed zinksuppletie met de concentratie schildklierhormoon. De suppletie verhoogde die met een tiental procenten. Voorkomen dat de concentratie T4 en T3 afnam door de inspanning deed de suppletie niet. Nou reageren sporters weer anders op suppletie en voeding dan niet-sporters. De onderzoekers hebben ook proeven gedaan met atleten. Daarover morgen meer.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken