Opgeladen: 20-3-2017
Opgeborgen in: Zink, Depressie, Dementie
Translation: More chance of depression and dementia in old people with low zinc levels (11-5-2017)

Meer kans op depressie en dementie bij ouderen met lage zinkspiegel

Als je de kans op dementie en andere vormen van mentale veroudering zo klein mogelijk wilt maken, zorg er dan voor dat je voldoende zink binnenkrijgt. Dat was de strekking van ons webbericht van gisteren - en het is ook de strekking van het bericht van vandaag. Dat is gebaseerd op een Pools onderzoek onder honderd 80-plussers, die vaker tekenen van dementie en depressie vertoonden naarmate de concentratie zink in hun bloed lager was.

Studie
Voedingswetenschappers van de Medical University of Bialystok bepaalden bij 100 bewoners van een verzorgingstehuis de concentratie zink in het bloed. Tevens bepaalden ze aan de hand van tests of de deelnemers tekenen van dementie of depressie vertoonden.

Resultaten

De onderzoekers bepaalden bij de studiedeelnemers de Abbreviated Mental Test Score [AMTS]. Dat is een snelle test, met vragen als "in welk jaar was de eerste wereldoorlog?" en "hoe oud ben je?", waarmee gerontologen dementie vaststellen. Dat is het geval bij een score van 8 of lager.

Bij de 80-plussers die een 8 of lager scoorden vonden de onderzoekers een lagere concentratie zink dan bij de 80-plussers die hoger dan een 8 scoorden.


Meer kans op depressie en dementie bij ouderen met lage zinkspiegel


Meer kans op depressie en dementie bij ouderen met lage zinkspiegel


Nou vonden de onderzoekers nog meer verbanden. Ook leeftijd correleerde bijvoorbeeld met de zinkstatus. Hoe ouder de studiedeelnemers waren, hoe minder zink zat er in hun bloed. F = vrouwen; M = mannen.


Meer kans op depressie en dementie bij ouderen met lage zinkspiegel


Nadat ze het effect van die andere verbanden met statistiek hadden weggepoetst, was er nog steeds verband tussen aan de ene kant de concentratie zink in het bloed, en aan de andere kant depressie en dementie.

"In the present study we detected lowered serum zinc concentrations in subjects with cognitive impairment and signs of depression, and found that the values of Abbreviated Mental Test Score and Geriatric Depression Scale score together explain 14% of the variation in concentration of serum zinc", schrijven de onderzoekers.

Verklaring
"As the highest zinc concentration in mice was found in the hippocampus region [J Nutr. 2000 May;130(5S Suppl):1471S-83S.], this region seems to be most vulnerable to zinc deficiency. [Neurochem Int. 2005 Feb;46(3):221-5.] [J Cereb Blood Flow Metab. 2009 Sep;29(9):1579-88.]", schrijven de onderzoekers. "It is this region of the brain which plays a critical role in memory, learning and neurogenesis."

Bron:
PLoS One. 2015 Jan 30;10(1):e0117257.

Meer:
Gekmakend zinktekort (19-3-2017)


Milde depressie verdwijnt na visoliekuur van drie weken

Depressieve patient herstelt sneller door supplement met vitamine C

Het antidepressie-dieet

Milde depressie verdwijnt na visoliekuur van drie weken
Suppletie met een forse dosis visolie kan een milde depressie binnen drie weken volledig wegpoetsen. Piepkleine humane studie.

Depressieve patiënt herstelt sneller door supplement met vitamine C
Depressieve mensen die het antidepressivum fluoxetine slikken herstellen sneller als ze ook elke dag een supplement met een gram vitamine C gebruiken.

Het antidepressie-dieet
In een studie waaraan vijftienduizend Spanjaarden meewerkten, ontdekten voedingswetenschappers van de University of Las Palmas de Gran Canaria ontdekten een dieet dat de kans op depressie verkleint.