Opgeladen: 2-11-2019
Opgeborgen in: Luteïne, Carotenoïden, Borstkanker, Kanker voorkomen & overleven, Plantaardige extracten
Translation: Lutein, the anti-cancer compound from kale and spinach (3-11-2019)

Luteïne, de kankerremmer uit boerenkool en spinazie

Luteine, de kankerremmer uit boerenkool en spinazie
Hoe zit dat nou met de kankerremmende werking van carotenoïden, een groep verbindingen in groenten en fruit? Wat doen ze precies? En kun je hun beschermende werking versterken met andere voedingsstoffen - zoals omega-3-vetzuren? Die vraag houdt ons al geruime tijd bezig. Tot dusver keken we vooral naar bèta-caroteen, een carotenoïde in wortels. Vandaag kijken we naar luteïne, een carotenoïde in groene groenten.

Minder vitaliteit
In 2018 publiceerden onderzoekers van Texas Tech University Health Sciences Center een in vitro-studie in Molecules waarin ze aanvankelijk 5 soorten borstkankercellen en gezonde primary mammary epithelial cells [PmEC] blootstelden aan luteïne. Je ziet hieronder dat de gezonde cellen daar geen last van hadden, maar de kankercellen wel.


Luteine, de kankerremmer uit boerenkool en spinazie


Vrije radicalen
De onderzoekers ontdekten dat luteïne de concentratie vrije radicalen in de hormoongevoelige MCF-7-cellen en vooral de hormoonongevoelige MDA-MB-486-cellen liet toenemen.


Luteine, de kankerremmer uit boerenkool en spinazie


Luteine, de kankerremmer uit boerenkool en spinazie


Toen de onderzoekers de proeven herhaalden, maar hun MDA-MB-486-cellen blootstelden aan luteïne en aan de antioxidant N-acetyl-cysteïne, verdween het kankerremmende effect van luteïne.

Oncologen bestrijden borstkanker vaak met taxanen als docetaxel en paclitaxel. De onderzoekers ontdekten dat luteïne in zowel MCF-7-cellen als MDA-MB-486-cellen de kankerremmende werking van die medicijnen versterkte.


Luteine, de kankerremmer uit boerenkool en spinazie


"We speculate that the toxicity of taxane chemotherapy might be lessened by enabling lower effective doses in combination with lutein", schrijven de onderzoekers. "Further investigations in preclinical and clinical settings should establish lutein as a potential anti-cancer agent in breast cancer."

Andere studies
Omega-3-vetzuren verhogen ook de concentratie vrije radicalen in borstkankercellen, net als bèta-caroteen. Omega-3-vetzuren en carotenoïden zouden elkaars kankerremmende effect wel eens kunnen versterken.

Luteïne in voeding
De beste bronnen van luteïne in ons dieet zijn gekookte spinazie en boerenkool. [Nutrients. 2017 Feb 9;9(2).] Hoe je de opname van luteïne kunt verhogen, lees je hier.


Luteine, de kankerremmer uit boerenkool en spinazie


Luteine, de kankerremmer uit boerenkool en spinazie


Binnenkort meer.

Bron:
Molecules. 2018 Apr 14;23(4).

Meer:
Dierstudie: luteïne kan kanker voorkomen en afremmen (14-12-2017)
Lycopeen, luteïne, bèta-cryptoxanthine en alpha- en bèta-caroteen beschermen tegen terugkeer borstkanker (30-11-2017)
Versnelt luteïne vetverlies? (19-12-2015)
Luteïne is een medicijn tegen een zittende leefstijl (7-12-2015)


Hoe omega-3-vetzuren betacaroteen beter laten beschermen tegen kanker Lycopeen, luteine, beta-cryptoxanthine en alpha- en beta-caroteen beschermen tegen terugkeer borstkanker Meer beta-caroteen in je bloed, minder kans op overlijden

Hoe omega-3-vetzuren bèta-caroteen beter laten beschermen tegen kanker
Onderzoekers van Zhengzhou University publiceerden in 2007 een in vitro-studie die duidelijk maakt hoe carotenoïden borstkankercellen onder de duim houden. En hoe je die anti-carcinogene werking misschien kunt versterken.

Lycopeen, luteïne, bèta-cryptoxanthine en alpha- en bèta-caroteen beschermen tegen terugkeer borstkanker
Een hoge inname van carotenoïden zoals bètacaroteen in de vorm van groenten en fruit vermindert de kans op borstkanker. Ze beschermen borstkankerpatiënten die met succes zijn behandeld ook tegen de terugkeer van de ziekte.

Meer bèta-caroteen in je bloed, minder kans op overlijden
In wortels, pompoen, spinazie en in legio andere groenten zit bèta-caroteen. Hoe hoger de concentratie van die stof in je bloed, hoe geringer de kans dat je voortijdig door kanker, ongelukken, diabetes of hart- en vaatziekten zult overlijden.