Opgeladen: 10-7-2017
Opgeborgen in: Luteïne, Hart & bloedvaten
Translation: Lutein helps prevent hardening of the arteries by inhibiting inflammatory factors (23-8-2017)

Luteïne helpt aderverkalking voorkomen door afremmen ontstekingsfactoren

Luteïne is een verdraaid interessante stof in boerenkool, die misschien ververlies versnelt, lichaamsbeweging minder onaangenaam maakt en de kans op prostaatkanker verkleint. Datzelfde luteïne beschermt waarschijnlijk ook tegen aderverkalking, ontdekten Zweedse onderzoekers van de universiteit van Linköping.

Luteïne & aderverkalking
Vaatziekten zijn voor een deel het gevolg van chronische en low grade ontstekingsprocessen. Die onstekingsprocessen spelen een rol bij het ontstaan van aderverkalking. Er zijn aanwijzingen dat luteïne, een aan bètacaroteen verwante verbinding die vooral in boerenkool zit, maar ook in spinazie en broccoli, aderverkalking kan helpen voorkomen.

In dierstudies gaat suppletie met luteïne aderverkalking tegen. [Circulation. 2001 Jun 19;103(24):2922-7.] [J Nutr. 2011 Aug;141(8):1458-63.]

In epidemiologisch onderzoek lijkt een hoge concentratie van luteïne - en verwante verbindingen als zeaxanthine, beta-cryptoxanthine en alfa-caroteen - de progressie van aderverkalking te vertragen. [Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2004 Feb;24(2):313-9.] [Arterioscler Thromb Vasc Biol. 1997 Jun;17(6):1171-7.]


Luteine helpt aderverkalking voorkomen door afremmen ontstekingsfactorenStudie

De onderzoekers vroegen zich af of die positieve effecten van luteïne het gevolg zijn van het remmen van ontstekingseiwitten als interleukine 6 en TNF-alpha. Om daarover meer duidelijkheid te krijgen bestudeerden ze 193 mensen met een vaatziekte. De meesten van hen hadden angina.

Resultaten
Hoe meer luteïne er in het bloed van de proefpersonen zat, hoe minder interleukine-6 circuleerde er in hun systeem.

In de tabel hieronder hebben de onderzoekers de waarden voor luteïne en zeaxanthine bij elkaar opgeteld. Die twee stoffen zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden. Omdat de levensmiddelen die luteïne bevatten vaak ook zeaxanthine leveren, komen luteïne en zeaxanthine vaak in een vaste verhouding (ongeveer 5:1) in het bloed van mensen voor.


Luteine helpt aderverkalking voorkomen door afremmen ontstekingsfactorenDe onderzoekers haalden wat immuuncellen uit het bloed van de studiedeelnemers, en stelden die bloot aan luteïne. Hoe hoger de concentratie luteïne, hoe minder interleukine-6, interleukine-1-bèta en TNF-alfa maakten de cellen aan.


Luteine helpt aderverkalking voorkomen door afremmen ontstekingsfactorenConclusie
"Our data indicate that lutein by itself has the potential to exert significant anti-inflammatory effects in patients with coronary artery disease, thus revealing one mechanism by which lutein can contribute to atheroprotection", schrijven de onderzoekers.

"Future dietary intervention studies are warranted to confirm whether increasing the consumption of lutein has beneficial effects on clinical outcomes in patients with coronary artery disease."

Bron:
Atherosclerosis. 2017 Jul;262:87-93.

Meer:
Metastudie: suppletie met Q10 verlaagt aanmaak TNF-alpha (3-4-2017)
Meer ontstekingsfactoren, eerder dood (22-7-2016)
Dieet met veel visolie, curcumin, magnesium en andere natuurlijke ontstekingsfactorremmers vertraagt veroudering (8-7-2016)


Lichaamsbeweging remt verouderingsmedicijn beter dan megadosis resveratrol

Dieet met lage ontstekingswaarde beschermt tegen kanker

Slaaptekort maakt conflictueuze relatie nog ongezonder

Lichaamsbeweging remt verouderingsmedicijn beter dan megadosis resveratrol
Lichaamsbeweging zorgt bij oude proefdieren voor een probate verlaging van de aanmaakt van ontstekingsfactoren zoals TNF-alfa. Resveratrol niet.

Dieet met lage ontstekingswaarde beschermt tegen kanker
Kankercellen groeien sneller naarmate er meer ontstekingsfactoren als interleukine-1-beta, interleukine-4 en interleukine-6 in het lichaam aanwezig zijn. Dit voedingspatroon houdt de concentratie van die factoren laag.

Slaaptekort maakt conflictueuze relatie nog ongezonder
Als je weinig slaapt, loopt na een slopende ruzie de concentratie interleukine-6 in je bloed akelig hoog op...