Opgeladen: 27-7-2016
Opgeborgen in: Langer leven
Translation: The more inflammatory factors, the quicker death comes (17-11-2016)

Meer ontstekingsfactoren, eerder dood

Een dieet met veel natuurlijke ontstekingsremmers - zoals B-vitamines, gember, magnesium en omega-3-vetzuren - vertraagt veroudering en verlaagt je kans op kanker, schreven we nog niet zo lang geleden. Maar het positieve effect van zo'n dieet is misschien nog groter dan we al dachten. Dat blijkt uit een moleculair-epidemiologisch onderzoek dat Poolse onderzoekers, verbonden aan het Mossakowski Medical Research Centre, publiceerden in Immunity & Ageing.

Studie
De onderzoekers gebruikten gegevens van een kleine vijfduizend Oost-Europanen van 65 jaar en ouder. Van een slordige drieduizend ouderen wisten de onderzoekers hoeveel CRP er in hun bloed zat, en van een ongeveer even grote groep wisten de onderzoekers de concentratie interleukine-6.

CRP en interleukine-6 zijn ontstekingseiwitten. Ze hebben een functie bij het opruimen van ziekteverwekkers en aangetast weefsel, maar in te hoge concentraties verhogen ze de kans op chronische ziekten en versnellen ze veroudering. Een zittende leefstijl en slechte voeding verhogen de aanmaak van ontstekingseiwitten.

De onderzoekers verdeelden hun studiedeelnemers in twee groepen. De ene groep was die van de successfully aging subgroup. Deze mensen waren vrij van kanker, hart- en vaatziekten en diabetes, waren mentaal in goede conditie en hadden in alledaagse activiteiten nergens last van. De andere groep was de subgroup of individuals who suffered from aging-related diseases.

Resultaten
De super agers hadden een beetje minder CRP en interleukine-6 in hun bloed dan de andere studiedeelnemers. Naarmate de studiedeelnemers ouder werden, nam de concentratie CRP en interleukine-6 toe - en dat gebeurde bij beide groepen.

De Polen verdeelden de studiedeelnemers aan de hand van hun CRP is in drie even grote groepen - tertielen, heten die. Ze verdeelden de studiedeelnemers in vier even groepen - kwartielen - aan de hand van de concentratie interleukine-6 in hun bloed. Vervolgens keken ze hoeveel studiedeelnemers gedurende een periode van vijf jaar overleden.

Bij zowel de super agers [in de figuren hieronder links] als de andere groep [rechts] was de kans op overlijden groter naarmate er meer CRP [eerste figuur hieronder] en interleukine-6 [tweede figuur] in hun bloed zat.


Een dieet met veel natuurlijke ontstekingsremmers - zoals B-vitamines, gember, magnesium en omega-3-vetzuren - vertraagt veroudering en verlaagt je kans op kanker, schreven we nog niet zo lang geleden. Maar het positieve effect van zo'n dieet is misschien nog groter dan we nu denken.  Dat leiden we af uit een moleculair-epidemiologisch onderzoek dat Poolse onderzoekers, verbonden aan het Mossakowski Medical Research Centre, publiceerden in Immunity & Ageing.


Een dieet met veel natuurlijke ontstekingsremmers - zoals B-vitamines, gember, magnesium en omega-3-vetzuren - vertraagt veroudering en verlaagt je kans op kanker, schreven we nog niet zo lang geleden. Maar het positieve effect van zo'n dieet is misschien nog groter dan we nu denken.  Dat leiden we af uit een moleculair-epidemiologisch onderzoek dat Poolse onderzoekers, verbonden aan het Mossakowski Medical Research Centre, publiceerden in Immunity & Ageing.Linksonder zie je het verband tussen de kans op overlijden en de concentratie CRP, rechtsonder het verband tussen de kans op overlijden en de concentratie interleukine-6.


Een dieet met veel natuurlijke ontstekingsremmers - zoals B-vitamines, gember, magnesium en omega-3-vetzuren - vertraagt veroudering en verlaagt je kans op kanker, schreven we nog niet zo lang geleden. Maar het positieve effect van zo'n dieet is misschien nog groter dan we nu denken.  Dat leiden we af uit een moleculair-epidemiologisch onderzoek dat Poolse onderzoekers, verbonden aan het Mossakowski Medical Research Centre, publiceerden in Immunity & Ageing. Een dieet met veel natuurlijke ontstekingsremmers - zoals B-vitamines, gember, magnesium en omega-3-vetzuren - vertraagt veroudering en verlaagt je kans op kanker, schreven we nog niet zo lang geleden. Maar het positieve effect van zo'n dieet is misschien nog groter dan we nu denken.  Dat leiden we af uit een moleculair-epidemiologisch onderzoek dat Poolse onderzoekers, verbonden aan het Mossakowski Medical Research Centre, publiceerden in Immunity & Ageing.Conclusie
"In the present study, IL-6 and CRP levels in the elderly systematically increased in an age-dependent manner in the entire study group, the successfully aging subgroup, and in individuals who suffered from aging-related diseases", resumeren de Polen. "Higher IL-6 and CRP levels were associated with [...] a higher risk of mortality also in successfully aging individuals."

Bron:
Immun Ageing. 2016 Jun 3;13:21.

Meer:
Dieet met veel visolie, curcumin, magnesium en andere natuurlijke ontstekingsremmers vertraagt veroudering (8-7-2016)
Dieet met lage ontstekingswaarde beschermt tegen kanker (4-4-2016)


Vezelrijke voeding verlengt het leven
Voedingsvezels verlagen de concentratie TNF-alpha in het bloed.

Glucosamine en chondroïtine beschermen tegen long- en darmkanker
En laten die supplementen nou een onstekingsremmende werking hebben...

Glucosamine- en chondroïtinegebruikers leven langer
Uitkomst van de VITAL-studie.