Opgeladen: 11-6-2022
Opgeborgen in: Psychologie
Translation: Living in rural areas better for mental health than living in the city (12-6-2022)

Leven op platteland beter voor je geestelijke gezondheid dan leven in stad

Als je graag beter in je vel zou willen zitten, en je het jezelf kunt permitteren, verhuis dan een groenere omgeving. Verruil de bomvolle stad voor het barre platteland. Goed, je zult moeten leren hoe je jezelf moet verdedigen tegen levensgevaarlijke eekhoorns en spreeuwen, en wellicht zelfs vleesetende sprinkhanen. Elke keer dat je naar de Blokker moet, zul je moeten vechten tegen de elementen. Maar daar staat tegenover dat je geestelijke gezondheid zal verbeteren.


Leven op platteland beter voor je geestelijke gezondheid dan leven in stadStudie
Onderzoekers van University of Exeter Medical School in Engeland volgden 1064 landgenoten die gingen verhuizen.

De onderzoekers bepaalden de mentale gezond van de Britten aan de hand van de General Health Questionnaire. Dat gebeurde in de periode van twee jaar die aan de verhuizing voorafging, en in de periode van drie jaar die volgde op de verhuizing.

De onderzoekers verdeelden hun studiedeelnemers in twee groepen. De ene groep verhuisde naar een groenere omgeving, en verruilde bijvoorbeeld een huis in de stad voor een huis in een dorp. De andere groep maakte een tegenovergestelde beweging.


Leven op platteland beter voor je geestelijke gezondheid dan leven in stadResultaten
De studiedeelnemers die verhuisden naar een groenere omgeving, waren in de jaren daarna in mentaal opzicht significant gezonder. Bij de studiedeelnemers die van een groene naar een minder groene omgeving verhuisden, vonden de onderzoekers geen significante veranderingen van de mentale gezondheid.

Uiteraard corrigeerden de onderzoekers hun gegevens voor andere factoren, zoals de grootte van de woning, reistijd, leeftijd en inkomen.


Leven op platteland beter voor je geestelijke gezondheid dan leven in stadLeven op platteland beter voor je geestelijke gezondheid dan leven in stadConclusie
"Moving to greener urban areas was associated with sustained mental health improvements, suggesting that environmental policies to increase urban green space may have sustainable public health benefits", schrijven de Britten.

Bron:
Environ Sci Technol. 2014 Jan 21;48(2):1247-55.

Meer:
Hoe tuinieren de werking van de hersenen verbetert (12-5-2022)
Natuurlijke omgeving verlaagt cortisolspiegel (8-4-2019)
Lopen in het groen gezonder dan lopen in de stad (19-5-2012)


Hardlopen in de weilanden gezonder dan op treadmill Hoe bomen je immuunsysteem sterker maken Meer bomen in je omgeving, meer Natural Killer Cells

Hardlopen in de weilanden gezonder dan op treadmill
In een groene omgeving trainen is mentaal gezond, concluderen psychologen van de University of Essex.

Hoe bomen je immuunsysteem sterker maken
In vitro-studie van Nippon Medical School uit 2006.

Meer bomen in je omgeving, meer Natural Killer Cells
In een bomenrijke omgeving zitten er allerlei stoffen in de lucht die Natural Killer Cells effectiever en agressiever maken.