Opgeladen: 4-9-2018
Opgeborgen in: Kankerpreventie, Kanker & lichaamsbeweging
Translation: A lifestyle that simultaneously makes you leaner and fitter protects against cancer (5-9-2018)

Leefstijl die tegelijkertijd slanker en fitter maakt beschermt tegen kanker

Leefstijl die tegelijkertijd slanker en fitter maakt beschermt tegen kanker
De leefstijl die mannen - en waarschijnlijk ook vrouwen - beschermt tegen kanker, maakt mannen naarmate ze ouder worden niet dikker, maar slanker en zorgt er tegelijkertijd voor dat ze fit blijven. Of nog fitter worden. Dat blijkt uit een epidemiologische studie waaraan een kleine veertienduizend mannen meewerkten, en die in 2014 verscheen in Medicine & Science in Sports & Exercise.

Studie
De onderzoekers gebruikten de gegevens van 13.930 mannen, die tussen 1974 en 2002 werden verzameld in de Aerobics Center Longitudinal Study. In die studie bepaalden bewegingswetenschappers twee keer de fitheid en de BMI van de mannen. Vervolgens hielden ze bij welke mannen overleden als gevolg van kanker. Toen de studie begon, waren alle mannen gezond.

Resultaten
Mannen die minder fit werden hadden meer kans om te overlijden als gevolg van kanker dan mannen die hun conditie op peil hielden of fitter werden. Mannen die hun conditie op peil hielden, en er in slaagden om ondanks het klimmen van de jaren toch nog een beetje slanker te worden, hadden de kleinste kans op kanker.


Leefstijl die tegelijkertijd slanker en fitter maakt beschermt tegen kanker


Leefstijl die tegelijkertijd slanker en fitter maakt beschermt tegen kankerConclusie
"In conclusion, cardiorespiratory fitness change was an important predictor of cancer mortality in men", schrijven de onderzoekers. "Losing cardiorespiratory fitness was associated with a higher risk of premature deaths from cancer in men, regardless of BMI change."

"Improving or maintaining cardiorespiratory fitness was associated with a reduction in risk of cancer death. In addition, improving or maintaining cardiorespiratory fitness may attenuate some potentially negative effects of BMI gain on cancer mortality. Thus, more efforts need to be taken to maintaining or increasing cardiorespiratory fitness, which may also lead to a healthy lifestyle and longevity."

Bron:
Med Sci Sports Exerc. 2014 Jul;46(7):1366-74.

Meer:
Fitheid halveert kans op kanker (22-5-2017)
Een uur lichaamsbeweging per dag reduceert de sterftekans van de kankeroverlever (4-4-2017)
Cardiotraining beschermt rokers en ex-rokers tegen longkanker (25-4-2010)


'Bewegen moet standaardbehandeling bij kanker worden' Elke intensieve trainingssessie is een chemo light 1998: loop een paar kilometer per dag, en halveer je sterftekans

'Bewegen moet standaardbehandeling bij kanker worden'
Bijna alles wat kanker bestrijdt heeft bijwerkingen. De grote uitzondering op die regel is beweging.

Elke intensieve trainingssessie is een chemo light
Elke keer dat mensen intensief bewegen, maakt hun lichaam stoffen aan die kankercellen doden. Het effect van een enkele sessie is beperkt, maar het totale effect van een leefstijl waarbij mensen jaren achtereen enkele keren per week intensief bewegen is waarschijnlijk aanzienlijk.

1998: loop een paar kilometer per dag, en halveer je sterftekans
Al tientallen jaren geleden verschenen er al wetenschappelijke studies die aantoonden dat lichaamsbeweging een levensverlengende werking heeft. We vonden er eentje in de 1998-editie van de New England Journal of Medicine.