2 5 - 0 4 - 2 0 1 0
Cardiotraining beschermt rokers en ex-rokers tegen longkanker (Med Sci Sports Exerc. 2010 May;42(5):872-8.)
Een niet-fitte roker kan zijn kans op een dodelijke longkanker halveren als hij zijn conditie opvijzelt. Dat schrijven bewegingswetenschappers van de University of South Carolina in de april-editie van Medicine & Science in Sports & Exercise. Ook voor ex-rokers is conditietraining de moeite waard.
Rokers met een beetje ongezonde manier van leven hebben 2500 procent meer kans op longkanker dan niet-rokers. Voor ex-rokers is de situatie minder dramatisch, maar ook voor hen is de kans op dodelijke longkanker jarenlang verhoogd. Wetenschappers zoeken daarom naar leefstijlfactoren die de perspectieven voor rokers en ex-rokers verbeteren. Eén zo'n factor is lichaamsbeweging. In sommige studies beschermt beweging tegen longkanker - maar in andere niet.
De onderzoekers wilden duidelijkheid brengen met een grote studie waaraan 38.000 mannen van 20-84 jaar meededen. De onderzoekers maten eerst de cardiorespiratory fitness [CRF] van de mannen door ze te laten rennen op een treadmill. De inspanning die de mannen moesten verrichten werd steeds zwaarder, en de onderzoekers maten hoeveel minuten de mannen dat volhielden. Als je het precies wilt weten: de onderzoekers onderwierpen de mannen aan een variant van de Balke maximal exercise test. De eindscores op die test correleren met de maximale zuurstofopname [VO2max].
Hoewel cardiorespiratory fitness voor 25-40 procent is aangeboren, beschouwen onderzoekers hem als een goede merker voor lichaamsbeweging. Naarmate je vaker en intensiever beweegt is je cardiorespiratory fitness hoger.
Nadat de onderzoekers de mannen hadden getest hielden ze die gemiddeld 17 jaar in de gaten en registreerden hoeveel mannen stierven aan longkanker. Zo konden ze de onderstaande figuur samenstellen.
Als je de kans op longkanker bij niet-rokende superfitte mannen op 1 zet, dan is de kans bij rokende niet-fitte mannen een factor 12 hoger. Maar worden die mannen een beetje fitter, dan vermindert dat tot een factor 6. Spelen de rokers het klaar om superfit te worden, dan neemt hun kans op een dodelijke longkanker toe met 'slechts' een factor 4.
Bij de ex-rokers zie je hetzelfde. De kans op longkanker is bij ex-rokers nog steeds een factor 5 hoger. Als ze niet fit zijn, tenminste. Worden ze een beetje fit, dan halveert die kans.
Hieronder zie je dezelfde gegevens, maar dan wat simpeler. Je ziet dat het niet nodig is om superfit te worden om je kans op longkanker fiks te verlagen. Een beetje fit worden heeft al effect.
De onderzoekers vonden geen statistisch significante verlaging van de kans op longkanker bij fitte niet-rokers. Dat wil niet zeggen dat die er niet is, denken ze. De kans dat niet-rokers longkanker krijgen is klein. Zo klein, dat je niet goed kunt zien of fitheid niet-rokers beschermt. Als fitheid beschermt, dan zou je dat waarschijnlijk pas kunnen aantonen in nog grotere studies dan deze.
|
|
|