Opgeladen: 15-10-2020
Opgeborgen in: Krachttraining
Translation: This is perhaps the most effective version of the lateral raise (16-10-2020)

Dit is misschien wel de beste uitvoering van de lateral raise

De uitvoering van de lateral raise met de duim naar beneden is niet alleen een oefening die de zijkant van de schouderspieren aanspreekt. Deze versie prikkelt ook de achterkant van de schouders en de trapezius, rapporteren Italiaanse bewegingswetenschappers van de Universita degli Studi di Milano in de International Journal of Environmental Research and Public Health.

Studie
De onderzoekers lieten tien wedstrijdbodybuilders verschillende varianten uitvoeren van de lateral en de frontal raise. De onderzoekers hadden electroden op de huid van de proefpersonen geplakt waarmee ze de activiteit van de onderliggende spieren konden meten. Zo konden ze zien welke variant welke spiergroepen het beste prikkelde.


Dit is misschien wel de beste uitvoering van de lateral raise


Resultaten
De traditionele lateral raise [LR Neutral] is een prima oefening voor de zijkant van de schouders [medial deltoid], de traditionele front raise is een prima oefening voor de voorkant van de schouders [anterior deltoid]. Wat dat aangaat geen verrassingen.

De lateral raise met gebogen ellebogen is niet de beste oefening om de buitenkant van de schouderspieren te ontwikkelen. Ook niet verrassend.


Dit is misschien wel de beste uitvoering van de lateral raise


Dit is misschien wel de beste uitvoering van de lateral raise


Wel verrassend is hoe goed de lateral raise met internal rotation uit het Italiaanse onderzoek komt. Voor de zijkant van de schouders is deze oefening nog een tikkie beter dan de traditionele lateral raise. Daarnaast stimuleert deze variant ook nog eens de achterkant van de schouders [posterior deltoid] en de trapezius.


Dit is misschien wel de beste uitvoering van de lateral raise


De lateral raise met internal rotation is een betrekkelijk blessuregevoelige oefening. Als je er onbekend mee bekend, is het verstandig om je eerst goed te informeren voordat je ermee gaat experimenteren.

Bron:
Int J Environ Res Public Health. 2020 Aug 19;17(17):6015.

Meer:
Blessurevrije schouders dankzij de reverse fly: puntjes op de i (18-10-2016)
Twee oefeningen voor blessurevrije schouders (23-2-2015)
Deze oefening beschermt je schouders tegen blessures (9-1-2015)


Wat is beter? Bankdrukken met een camber-stang of bankdrukken met rechte stang? Van 24 oefeningen is de step-up de allerbeste voor de bilspieren Welke oefening is beter? De reguliere deadlift of de Romanian deadlift?

Wat is beter? Bankdrukken met een camber-stang of bankdrukken met rechte stang?
Als je bankdrukt om je pecs te ontwikkelen, is het antwoord duidelijk...

Van 24 oefeningen is de step-up de allerbeste voor de bilspieren
Zeker als je veel uren zittend doorbrengt is het, ook als je aan krachttraining doet, verdraaid lastig om je bilspieren te ontwikkelen.

Welke oefening is beter? De reguliere deadlift of de Romanian deadlift?
De eenvoudige reguliere deadlift is een betere oefening voor de bovenbeenspieren en de gluten dan de modieuze en de door fitnessmagazines gepropageerde Romanian deadlift.