Opgeladen: 31-1-2020
Opgeborgen in: Probiotica, Duursportsupplementen
Translation: Lactobacillus plantarum PS128, a probiotic that speeds up athletes' muscle recovery (1-2-2020)

Lactobacillus plantarum PS128, een bacterie die de spieren van sporters sneller laat herstellen

De probiotica TWK10 en OLP-01 maken spieren van proefdieren groter en sterker. In humaan onderzoek vergroot TWK10 het uithoudingsvermogen van sporters. Het ligt voor de hand dat deze probiotica over enkele jaren als sportsupplement op de markt zullen komen. Samen met een bacterie die je misschien nog niet kent - Lactobacillus plantarum PS128. Volgens een Taiwanese humane studie laat dat probioticum de spieren van sporters sneller herstellen na intensieve inspanning.

Studie
De onderzoekers verdeelden 16 triatleten in 2 groepen. De triatleten kregen 3 weken voor een triatlon - die bestond uit 1.5 kilometer zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen - elke dag 2 placebocapsules [de controlegroep] of 2 capsules met elk 1.5 maal 10-10 CFUs Lactobacillus plantarum PS128 [de experimentele groep].

De sporters namen een capsule voor hun training en een capsule voordat ze naar bed gingen.


Lactobacillus plantarum PS128, een bacterie die de spieren van sporters sneller laat herstellenLactobacillus plantarum PS128
Lactobacillus plantarum PS128 is ontdekt in traditioneel gerfermenteerde Taiwanese groenten. De onderzoekers gebruikten een preparaat dat was gemaakt door het Taiwanese SynbioTech. Over dat bedrijf schreven we eerder hier en hier.

Resultaten
Voor en 72 uur na de triatlon bepaalden de onderzoekers hoeveel power de sporters konden ontwikkelen tijdens de Wingate-test. De Wingate-test, waarbij proefpersonen steeds harder moeten fietsen, bepaalt het anaerobe vermogen.

Als je power wilt vertalen naar de alledaagse realiteit van de sport, is snelheid helemaal niet zo vergezocht.

De sporters die het probioticum hadden gebruikt, ontwikkelden na de triatlon meer power dan de sporters in de placebogroep. Lactobacillus plantarum PS128 versnelde kennelijk het herstel van de spieren.


Lactobacillus plantarum PS128, een bacterie die de spieren van sporters sneller laat herstellen

Lactobacillus plantarum PS128, een bacterie die de spieren van sporters sneller laat herstellenVoor en 48 uur na de triatlon bepaalden de onderzoekers ook het klassieke uithoudingsvermogen van de sporters. Ze lieten de sporters zo lang mogelijk fietsen met een intensiteit van 85 procent van hun maximale zuurstofopname. Weer zagen ze dat suppletie met Lactobacillus plantarum PS128 het herstel van het prestatievermogen versnelde.

Suppletie met Lactobacillus plantarum PS128 verminderde de spierschade door de triatlon. Typerend voor dat effect is de figuur hieronder, waarin het probioticum de stijging van creatinekinase 3 uur na de triatlon in het bloed beperkt. Creatinekinase is een merker voor spierschade.


Lactobacillus plantarum PS128, een bacterie die de spieren van sporters sneller laat herstellen


Lactobacillus plantarum PS128, een bacterie die de spieren van sporters sneller laat herstellenNa de triatlon [AfterEx] stimuleerde Lactobacillus plantarum PS128 [LG] de aanmaak van antioxidante beschermende enzymen als thioredoxin, bleek uit analyse van de urine van de sporters. In het bloed van de sporters in de experimentele groep vonden de onderzoeker na de triatlon bovendien minder myeloperoxidase. Minder myeloperoxidase wijst op minder weefselschade.

Over het precieze werkingsmechanisme van Lactobacillus plantarum PS128 maakt de Taiwanese publicatie ons niet zoveel wijzer, maar misschien geeft de figuur hieronder een vingerwijzing. Je kijkt naar de concentratie aminozuren na de triatlon in het bloed van de proefpersonen. Het probioticum verhoogde de concentratie BCAAs, threonine en histidine. Alle proefpersonen aten ongeveer hetzelfde, en verschillen tussen de inname van aminozuren door de proefpersonen kunnen deze verschillende concentraties niet verklaren.


Lactobacillus plantarum PS128, een bacterie die de spieren van sporters sneller laat herstellenConclusie
"Lactobacillus plantarum PS128 may be a potential ergogenic aid for better training management, physiological adaptations to exercise, and health promotion", concluderen de onderzoekers.

Al op de markt
Enkele minuten nadat we dit bericht publiceerden, contacteerde een oplettende lezer ons. Ze vertelde ons dat Lactobacillus plantarum in Aziatische landen al op de markt is, en dat het product recent ook in Westerse landen is gelanceerd. Google maar eens op Psychobiotics PS128. [Google]

Bron:
Nutrients. 2019;11(2):353.

Meer:
Bifidobacterium breve B3, een bacterie voor je spieren (20-1-2020)
TWK10 vergroot uithoudingsvermogen proefpersonen met 58 procent (13-11-2019)
Ontdekt: supermensbacterie Bifidobacterium longum OLP-01 (9-11-2019)


Veillonella, de bacterie die het metabolisme van sporters opvoert

Sterker en fitter door een glas kefir per dag

Sporters hebben meer aan eiwitten met probiotica

Veillonella, de bacterie die het metabolisme van sporters opvoert
Deze bacterie zet in de darmen melkzuur om in de superbrandstof propionaat.

Sterker en fitter door een glas kefir per dag
Een glas kefir per dag vergroot de spierkracht en het uithoudingsvermogen. Bij proefdieren.

Sporters hebben meer aan eiwitten met probiotica
Fitnessfanaten, bodybuilders en andere krachtsporters herstellen sneller van hun trainingen als ze bij hun eiwitpreparaten ook probiotica gebruiken.