Opgeladen: 25-10-2016
Opgeborgen in: Krachttraining & voeding, Probiotica
Translation: Athletes get more out of proteins with probiotics (2-2-2017)

Sporters hebben meer aan eiwitten met probiotica

Sporters hebben meer aan eiwitten met probiotica
Fitnessfanaten, bodybuilders en andere krachtsporters herstellen sneller van hun trainingen als ze bij hun eiwitpreparaten ook probiotica gebruiken. Dat ontdekten onderzoekers van de particuliere onderzoeksorganisatie Increnovo en de universiteit van Tampa. De onderzoekers gebruikten de bacterie Bacillus coagulans GBI-30, 6086. Die is al op de markt.

Studie
De onderzoekers lieten 29 jonge mannen, die al de nodige ervaring met krachttraining hadden, bij twee verschillende gelegenheden een moordende workout voor hun benen afwerken.

Gedurende de twee weken die voorafgingen aan de ene workout gebruikten de mannen elke dag 20 gram caseïne. Gedurende de twee weken die voorafgingen aan de andere workout gebruikten de mannen hetzelfde eiwit, maar dit keer hadden de onderzoekers er 1 miljard CFU van de probiotische bacterie Bacillus coagulans GBI-30, 6086 aan toegevoegd.

Sporters hebben meer aan eiwitten met probiotica
Bacillus coagulans GBI-30, 6086 is gepatenteerd door Ganeden Biotech, de sponsor van het onderzoek. Ganeden zet de bacterie als GanedenBC30 op de markt. GanedenBC30 zit onder meer in MyoFusion, een eiwitpreparaat van Gaspari Nutrition.

GanedenBC30
In eerder gepubliceerde humane studies verbetert suppletie met Bacillus coagulans GBI-30, 6086 de immuunrespons na besmetting met een virus, [Postgrad Med. 2009 Mar;121(2):114-8.] en verzacht het probioticum de symptomen van reumatoïde artritis. [BMC Complement Altern Med. 2010 Jan 12;10:1.] Bovendien verbetert de bacterie de spijsvertering, waarschijnlijk door enzymen aan te maken die de opname van voedingsstoffen vergroten. [BMC Gastroenterol. 2009 Nov 18;9:85.]

De onderzoekers vroegen zich af of krachtsporters door suppletie met Bacillus coagulans GBI-30, 6086 eerder zouden kunnen herstellen van hun trainingen.

Resultaten
Toen de proefpersonen het eiwit met de probiotische bacterie gebruikten, rapporteerden ze na de workout een beetje meer herstel en minder spierpijn.


Sporters hebben meer aan eiwitten met probioticaDe onderzoekers vonden geen effect van de bacterie op concentratie afgebroken eiwit in de bloedbaan - de concentratie ureum dus - en de maximaalkracht of de explosieve kracht. Wel verzachtte de bacterie de stijging van de concentratie creatine-kinase in het bloed. Dat suggereert dat het probioticum spierafbraak verminderde. POST = 48 uur na de workout.


Sporters hebben meer aan eiwitten met probioticaToen de onderzoekers na de workout de proefpersonen zo hard mogelijk lieten fietsen als ze maar konden, zagen ze dat de workout de power - zeg maar: de snelheid - die proefpersonen konden ontwikkelen had verminderd. Tenminste, bij de proefpersonen die gewoon eiwit hadden gebruikt. Bij de proefpersonen die het probioticum hadden gekregen was de power niet verminderd.

Conclusie
"The probiotic supplement tended to protect the muscle from damage and may have helped recovery of physical performance", schrijven de onderzoekers.

"Further studies should investigate the relationship between direct and indirect (through improved protein utilization) effects of probiotic supplementation and will provide further insights into strategies to influence the gut microbiota to optimize muscle health, specifically in an aging population with impaired nutrient utilization (sarcopenia)."

Bron:
PeerJ. 2016 Jul 21;4:e2276.

Meer:
Lactobacillus plantarum TWK10, het probioticum in de buik van Superman (28-8-2016)
Lactobacillus reuteri BM36301 voorkomt haaruitval bij vrouwen, verhoogt testosteronspiegel bij mannen (18-7-2016)
Dierstudie: probioticum Lactobacillus reuteri ATCC 6475 verhoogt aanmaak testosteron (12-1-2014)


Schakel ongezonde bacterien uit en leef langer Probiotische bacterie LKM512 verlengt levensduur in dierstudie Levensverlengende bacterie woont in de buik van eeuwenoude Chinezen

Schakel ongezonde bacteriën uit en leef langer
In dit experiment met fruitvliegjes gebruikten de onderzoekers daarvoor azijnzuur. Bij mensen werken probiotica misschien beter.

Probiotische bacterie LKM512 verlengt levensduur in dierstudie
En als Japanse onderzoekers zoiets aantonen met geld van de producent, dan is dat natuurlijk gewoon zo.

Levensverlengende bacterie woont in de buik van eeuwenoude Chinezen
En die bacterie activeert het immuunsysteem, aldus deze Chinese dierstudie.