14.03.2014

Krachttraining verbetert cholesterolspiegel (een beetje)

Als te zware vrouwen gaan trainen met gewichten verbetert hun cholesterolspiegel. Het effect is weliswaar niet overweldigend, maar groot genoeg om hun kans op een hartaanval te verminderen.
Als dikke vrouwen gaan trainen met gewichten verbetert hun cholesterolspiegel. Het effect is weliswaar niet overweldigend, maar groot genoeg om hun kans op een hartaanval te verminderen.

Overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten hangen samen. Simpel gezegd: als je teveel vetweefsel hebt vermindert je gevoeligheid voor insuline, en neemt de hoeveelheid glucose in je bloed toe. Je lever neemt een deel van die glucose op, en maakt daardoor meer 'slecht cholesterol' aan. Dat slechte cholesterol beschadigt bloedvaten, en daardoor neemt je kans op een beroerte of hartinfarct toe.

In 2011 publiceerden Amerikaanse bewegingswetenschappers een studie in de International Journal of Sports Medicine, waarin ze onderzochten of krachttraining in te zware mensen het samenspel van overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten kan verstoren. De onderzoekers lieten 9 postmenopauzale vrouwen van 60-70 jaar met een gemiddelde BMI van 32 gedurende 12 weken trainen met gewichten.

Als te zware vrouwen gaan trainen met gewichten verbetert hun cholesterolspiegel. Het effect is weliswaar niet overweldigend, maar groot genoeg om hun kans op een hartaanval te verminderen.
De vrouwen trainden 3 keer per week. Elke training was een full-body-workout. De vrouwen deden de chest press, de lat-pulldown, de shoulder-press, seated-rows, leg-abductions, leg-adductions, chest-flies, de leg-press, leg-curls en leg-extensions. Van elke oefening maakten de vrouwen 3 sets van 8 reps; de laatste set was to failure.

Een controlegroep van 12 vrouwen trainde niet.

Een enkele training had geen effect op de concentratie triglyceriden of cholesterol in het bloed. Maar na 12 weken was de concentratie van het LDL-cholesterol (slecht), de triglyceriden (nog slechter) en het non-HDL-cholesterol (alles wat slecht is bij elkaar) verminderd met respectievelijk 23, 16 en 20 procent.


Als te zware vrouwen gaan trainen met gewichten verbetert hun cholesterolspiegel. Het effect is weliswaar niet overweldigend, maar groot genoeg om hun kans op een hartaanval te verminderen.


Cardiologen vermoeden dat met elke mmol per liter dat de concentratie LDL-cholesterol zakt de kans op een hartinfarct of een ander nonfatal coronary heart event met 4.4 procent afneemt.

"In this study, 12 weeks of resistance exercise training reduced LDL-cholesterol by 0.77 mmol per liter, which may translate to a 3.4 percent reduction in risk of a nonfatal coronary heart event in this group of women", schrijven de onderzoekers.

Ter vergelijking: statines kunnen volgens gesponsord onderzoek het LDL-cholesterol zo sterk verlagen dat de kans op een nonfatal coronary heart event met dertig procent vermindert.

Maar goed, de afname van 3.4 procent door krachttraining is natuurlijk beter dan niets. Bovendien laten de onderzoekers de mogelijkheid open dat op de langere termijn het positieve cardiovasculaire effect van krachttraining verder toeneemt.

De vrouwen in de traininggroep werden sterker, maar de veranderingen in hun lichaamssamenstelling waren niet statistisch significant.

"Interestingly, in this study the effect of resistance training on lipid and lipoprotein-cholesterol concentrations was independent of changes in BMI and body composition", schrijven de onderzoekers. "Furthermore, these results provide support for the use of whole body resistance training in obese, postmenopausal women as a non-pharmacological approach for the reduction of lipid and lipoprotein-cholesterol concentrations."

Bron:
Int J Sports Med. 2011 Jan;32(1):7-13.

Meer:
Na de overgang houdt krachttraining vrouwen slank (13-2-2014)
Verzwakte soleus brengt oudere vrouwen ten val (28-9-2013)
Na borstkanker blijven vrouwen aantrekkelijk en gezond door krachttraining (8-7-2013)