Opgeladen: 17-2-2020
Opgeborgen in: Krachttraining & voeding, Hart & bloedvaten, Visolie
Translation: Combination of strength training with fish oil supplementation lowers blood pressure (18-2-2020)

Krachttraining + visolie = verlaging bloeddruk

Als mensen gaan trainen met gewichten, worden ze sterker. Combineren ze hun krachttraining met suppletie met visolie, dan worden ze niet alleen sterker, maar zakt hun bloeddruk - waardoor hun kans op infarcten en beroertes afneemt. Dat ontdekte de Amerikaanse bewegingswetenschapper Sang-Rok Lee van New Mexico State University in een studie waarin 28 zestigplussers fungeerden als proefpersoon.

Studie
Gedurende de 12 weken die het experiment duurde, deed een eerste groep proefpersonen helemaal niets. [CON] Deze groep slikte wel een placebo.

De proefpersonen in een tweede groep trainden 2 keer per week. [RT] De proefpersonen trainden bij elke workout de grootste spiergroepen van hun lichaam met 5 basisoefeningen - lat pull-down, seated row, biceps curl, leg press, calf rise - met een belasting waarmee maximaal 10 reps mogelijk waren. Ook deze proefpersonen slikten een placebo.


Krachttraining + visolie = verlaging bloeddruk


De proefpersonen in de krachttraining-plus-suppletie-groep trainden niet alleen met gewichten, maar slikten ook elke dag 3 capsules met visolie. [RTFO] In elke capsule zat 700 milligram EPA en 240 milligram DHA. De proefpersonen slikten een capsule bij het ontbijt, een capsule bij de lunch en een capsule bij het avondeten.

Resultaten
Krachttraining maakte de proefpersonen sterker. Volgens tests zorgde de krachttraining ervoor dat de proefpersonen met meer gemak alledaagse bewegingen konden maken, zoals opstaan uit een stoel en wandelen. Ook de kracht in de handen nam toe bij de proefpersonen die trainden met gewichten. Suppletie met visolie was niet van invloed op die positieve effecten.

Klik op de figuren hieronder voor grotere versies.


Krachttraining + visolie = verlaging bloeddruk


Krachttraining + visolie = verlaging bloeddruk


Suppletie met visolie in combinatie met visolie verlaagde de bloeddruk. In de RTFO-groep nam de systole af met 7.8 punten en verminderde de diastole met 4.5 punten.

Conclusie
"Chronic resistance training enhanced strength and physical function, while fish oil consumption combined with resistance training improved blood pressure in community-dwelling older adults", vatten de onderzoekers hun bevindingen samen.

Bron:
Sports (Basel). 2019 Jul 9;7(7).

Meer:
Bloeddrukverlaging door beweging vergelijkbaar met verlaging door medicatie (28-12-2018)
Krachttraining beschermt bij hoge bloeddruk (1-4-2013)


Supplement met magnesium verlaagt bloeddruk Lycopeen verlaagt bloeddruk Supplement met vitamine C verlaagt de bloeddruk

Supplement met magnesium verlaagt bloeddruk
Een redelijk gedoseerd magnesiumsupplement verlaagt de bloeddruk. Het effect is niet overweldigend groot, maar groot genoeg om de kans op een beroerte een beetje te verlagen.

Lycopeen verlaagt bloeddruk
Lycopeen, een beschermende stof in tomaten, verlaagt de bloeddruk. Dat concluderen Chinese onderzoekers, verbonden aan Soochow University, in een metastudie die is verschenen in Nutrients.

Supplement met vitamine C verlaagt de bloeddruk
Deze metastudie verscheen in 2012 in de American Journal of Clinical Nutrition.