11.12.2011

Koolhydraten laden en tegelijkertijd vetcellen afremmen met mango

Sporters die zich voor of na een training willen opladen met koolhydraten, maar beducht zijn voor het effect van carbs op hun vetlagen, zouden het eens met mango kunnen proberen. Voedingswetenschappers van Oklahoma State University ontdekten dat mango de groei van vetlagen afremt.

Mango
In voedingsland beschouwen alleen nog orthodoxe fundamentalisten fruit als een verzameling koolhydraten, die je net zo goed kunt inruilen voor een schep geraffineerde suikers. Wie de afgelopen decennia het wetenschapsnieuws heeft gevolgd weet dat fruit, naast mineralen en vitamines, ook phytoverbindingen bevat die de manier verbetert waarop het lichaam omgaat met koolhydraten.

Op de valreep van de vorige eeuw ontdekten Nigeriaanse onderzoekers dat die stoffen ook in de mangoplant zitten. [Phytother Res. 2001 Aug;15(5):456-8.] [Phytother Res. 1999 Sep;13(6):504-7.] Niet voor niets gebruiken Nigeriaanse traditionele genezers extracten van de bladeren van de mangoplant tegen diabetes-2.

Studie
De onderzoekers van Oklahoma State deden een experiment waarin ze muizen 8 weken lang vetmestten met een high-fat-dieet. Een deel van de muizen kreeg voer dat voor 1 of 10 procent uit gevriesdroogde mango bestond, andere muizen kregen fenofibraat of rosiglitazone door hun voer. Fenofibraat is een cholesterol- en triglyceridenverlager, rosiglitazone maakt via PPAR-alpha cellen gevoeliger voor insuline. Artsen gebruiken beide middelen als ze de negatieve gezondheidseffecten van overgewicht moeten bestrijden.

Koolhydraten laden en tegelijkertijd vetcellen afremmen met mango
De toevoegingen veranderden niets aan de hoeveelheid vetten, koolhydraten en suikers in het voer.

Resultaten
Het high-fat-dieet remde de groei van de vetvrije massa en stimuleerde de groei van de vetlagen. Door de toevoeging van mango kregen de muizen die een high-fat-dieet kregen net zo'n lichaamssamenstelling als de muizen in de controlegroep die normaal voer [AIN-93M] kregen - en dus niet dik werden.

Vooral de dieren die voer aten dat slechts voor 1 procent uit gevriesdroogde mango bestond reageerden goed. In die groep verlaagde mango de concentratie glucose. Dat zou wel eens kunnen komen doordat bestanddelen van mango de aanmaak van adiponectin verhogen. Adiponectin laat spiercellen meer glucose opnemen.


Koolhydraten laden en tegelijkertijd vetcellen afremmen met mango


Koolhydraten laden en tegelijkertijd vetcellen afremmen met mango


Koolhydraten laden en tegelijkertijd vetcellen afremmen met mango


Conclusie
"A low-dose freeze-dried mango was more effective in a lowering blood glucose concentration than the hypoglycaemic drug, rosiglitazone (50 mg/kg diet), in mice consuming a high fat diet", luidt conclusie van de onderzoekers. "Moreover, freeze-dried mango, similar to rosiglitazone, favourably alters body composition by reducing the percentage of body fat."

Het onderzoek is mede betaald door de Amerikaanse National Mango Board, die de resultaten van dit onderzoek heeft gepubliceerd op zijn website. [mango.org] Klikken op Nutrition Professionals en daarna op Nutrition Research.

Bron:
Br J Nutr. 2011 Nov;106(10):1495-505.

Meer:
Aankomen met kersendieet: meer spiermassa, minder vet (27-10-2011)
Meer spieren en minder vet door anthocyanins uit blauwe bosbessen (22-10-2011)
Grapefruitflavonoid naringenin laat spieren meer glucose opnemen (27-3-2011)