Opgeladen: 22-2-2020
Opgeborgen in: DHEA
Translation: Hormonal impact DHEA modest in men, significant in women (23-2-2020)

Hormonale impact DHEA bescheiden bij mannen, aanzienlijk bij vrouwen

Hormonale impact DHEA bescheiden bij mannen, aanzienlijk bij vrouwen
In het anabolenmilieu geldt DHEA als slap spul. De ergogene werking is subtiel - zo subtiel dat je je kunt afvragen waarom DHEA op de dopinglijst staat. Bij mannen, tenminste. Maar als vrouwen DHEA gebruiken, wordt het verhaal anders. Dat blijkt uit een humane studie die dopingonderzoekers van de Université Orléans publiceerden in Endocrine.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met 11 vrouwelijke en 10 mannelijke recreatieve sporters, die al minstens drie jaar 3-5 keer per week trainden. Een training duurde 60-90 minuten, en de proefpersonen waren gemiddeld 20-21 jaar. De vrouwen gebruikten anticonceptiemiddelen.

Gedurende 4 weken slikten de proefpersonen dagelijks 100 milligram DHEA. Ze moesten de capsule innemen tussen half zeven en zeven uur 's ochtends.

Sponsor
Het onderzoek is betaald door WADA.

Resultaten
Niet bij de mannen, maar wel bij de vrouwen, zorgde de toediening van DHEA voor een fikse verhoging van de testosteronspiegel.


Hormonale impact DHEA bescheiden bij mannen, aanzienlijk bij vrouwen


Hormonale impact DHEA bescheiden bij mannen, aanzienlijk bij vrouwen


DHEA verhoogde ook de concentratie van estron bij de proefpersonen. Estron is een precursor van het vrouwelijke geslachtshormoon estradiol. Weer was het effect sterker bij de vrouwen.

DHEA verhoogde ook de spiegel van DHEA, androstenedione en DHT. DHEA had echter geen of nauwelijks invloed op de concentratie IGF-1, cortisol en vrij T3-hormoon.

Bron:
Endocrine. 2018 Mar;59(3):538-46.

Meer:
Metastudie: DHEA verbetert lichaamssamenstelling oudere mannen (2-4-2014)
DHEA versus androstenedione voor bodybuilders (1-7-2013)
DHEA-suppletie verlaagt cortisolspiegel (22-6-2013)


Meer spieren door krachttraining dankzij DHEA DHEA-suppletie bevordert anabolisme na intervaltraining De antikatabole werking van 100 mg DHEA per dag

Meer spieren door krachttraining dankzij DHEA
Mannen en vrouwen die de 65 zijn gepasseerd bouwen meer spiermassa en kracht op door krachttraining als ze daarbij ook elke dag 50 milligram DHEA slikken.

DHEA-suppletie bevordert anabolisme na intervaltraining
Intervaltraining verlaagt de spiegel van anabole hormonen in het lichaam niet, maar verhoogt in veel studies wel de aanmaak van het katabole cortisol - zij het minder dan duurtraining.

De antikatabole werking van 100 mg DHEA per dag
DHEA vermindert de spierschade bij intensieve lichamelijke inspanning. Die conclusie trekken Taiwanese en Amerikaanse onderzoekers in een humane studie in de European Journal of Applied Physiology.