29.05.2012

De antikatabole werking van 100 mg DHEA per dag

DHEA vermindert de spierschade bij intensieve lichamelijke inspanning. Die tegendraadse conclusie - want in de sport is DHEA afgeschreven als supplement - trekken Taiwanese en Amerikaanse onderzoekers in een humane studie die binnenkort verschijnt in de European Journal of Applied Physiology.

DHEA
DHEA is een prohormoon en misschien ook wel een 'echt' hormoon. Het gros van de DHEA in je lichaam is geproduceerd door je bijnieren. Enzymen kunnen het omzetten in testosteron, estradiol, progesteron en nog veel meer. De meeste endocrinologen geloven daarom niet in DHEA-suppletie. Ze vergelijken het met een hormonaal schot hagel: je stopt iets in je lichaam waarvan je per definitie niet weet wat het zal treffen. Als supplement is DHEA echter onverminderd populair. Veel gebruikers zijn ervan overtuigd dan DHEA 'verjongt'.

De onderzoekers lieten 16 mannelijke studenten van gemiddeld 19 jaar 5 dagen achtereen trainen. Elke middag renden de studenten 40 min hard - op 65 procent van hun maximale hartslag - en trainden aansluitend met gewichten. Op dag 2 werkten de proefpersonen een extra looptraining van 45 min af. De looptraining was ontworpen om een aanzienlijke spierschade te veroorzaken.

De ene helft van de studenten slikte een placebo, de andere helft slikte dagelijks 100 mg DHEA. De studenten slikten 50 mg bij het ontbijt, en nog eens 50 mg bij het avondeten.

De DHEA-groep had een beetje meer testosteron in het bloed, maar dat effect was statistisch niet significant. Wel significant was het effect op de concentratie van het enzym creatinekinase [CK]. Creatinekinase is een klassieke merker voor spierschade; hoe meer ervan in je bloed circuleert, des te serieuzer is de schade die je spieren hebben opgelopen. De concentratie van het enzym was fors minder in de DHEA-groep.


De antikatabole werking van 100 mg DHEA per dag


De antikatabole werking van 100 mg DHEA per dag


De studenten in de DHEA-groep rapporteerden bovendien minder spierpijn [DOMS]. Ook dat effect was statistisch significant.

De onderzoekers keken ook naar het effect van DHEA op de insulinegevoeligheid, maar vonden geen effect.

De onderzoekers vermoeden dat beschadigde spiercellen DHEA opnemen, omzetten in anabole hormonen en die gebruiken voor hun reparatie.

In de hoogtijdagen van de testosteronprecusoren zijn er meerdere studies verschenen naar het effect van suppletie met DHEA en het verwante androstenedione op de lichaamssamenstelling. Daar kwam niets uit. Misschien trainden de proefpersonen in die eerdere studies minder hard dan de studenten in dit Taiwanees-Amerikaanse onderzoek. Of misschien is deze studie een toevallige uitschieter.

"Additional research is encouraged to evaluate whether DHEA supplementation can improve training adaptation in DHEA deficient subjects, such as elderly and patients under major stress", schrijven de onderzoekers. Ze werden niet betaald door de industrie, maar door de Taiwanese overheid.

Bron:
Eur J Appl Physiol. 2012 May 16. [Epub ahead of print].

Meer:
Vijftig milligram DHEA/dag anabool voor vrouwen (14-6-2009)