Opgeladen: 26-6-2016
Opgeborgen in: Duursportsupplementen, NAD+, Q10
Translation: How a combination of NADH and Q10 fights fatigue (21-9-2016)

Hoe de combinatie van NADH en Q10 vermoeidheid bestrijdt

Mensen die kampen met chronische vermoeidheid reageren misschien goed op suppletie met NADH en Q10. Dat ontdekten Spaanse onderzoekers van de Universitat Autonoma de Barcelona in een gesponsorde studie. De uitkomsten van het Spaanse onderzoek doen vermoeden dat NADH wellicht ook interessant is voor atleten.

NADH & NAD+
NADH is de gereduceerde vorm van het co-enzym NAD+. NAD+ speelt in cellen een belangrijke rol bij allerlei enzymen die betrokken zijn bij energieverbruik en reparatie. Op dit moment bestuderen anti-verouderingsonderzoekers of het mogelijk is fysieke prestaties te verbeteren en veroudering te vertragen door de concentratie NAD+ in cellen op te voeren. Door suppletie met nicotinamide-riboside, bijvoorbeeld. Of door suppletie met NADH.

Studie

Hoe de combinatie van NADH en Q10 vermoeidheid bestrijdt
De onderzoekers experimenteerden met 73 vrouwen van 18-65 jaar die allemaal kampten met chronische vermoeidheid of, zoals de onderzoekers dat noemden, het chronic fatigue syndrome. Gedurende 8 weken gaven ze de helft van hen dagelijks een placebo, en de andere helft dagelijks 20 milligram NADH [structuurformule hieronder], 200 milligram Q10 [structuurformule hiernaast], 80 milligram phosphatidylserine en 160 milligram vitamine C.


Hoe de combinatie van NADH en Q10 vermoeidheid bestrijdtSponsor
De supplementen die de onderzoekers gebruikten waren geproduceerd door Vitae Natural Nutrition. [vitae.es] Vitae Natural Nutrition sponsorde het onderzoek, en een werknemer van dat bedrijf fungeerde bovendien als onderzoeksleider.

Resultaten
Tijdens de 8 weken die het experiment duurde rapporteerden de proefpersonen minder vermoeidheid als ze de Fatigue Impact Scale [FIS] invulden. De maximale score op die test is 160, de laagste 0. Hoe lager je scoort, hoe minder vermoeid ben je.

Het effect van de suppletie was significant, maar niet overweldigend groot.


Hoe de combinatie van NADH en Q10 vermoeidheid bestrijdtVoordat de suppletieperiode begon en vlak nadat de proefpersonen voor de laatste keer hun supplement hadden geslikt, lieten de onderzoekers ze fietsen totdat ze letterlijk niet meer konden. Tijdens die test moesten de proefpersonen elke minuut een beetje harder trappen.

Bij de supplementengebruikers vonden de onderzoekers geen significante verbetering van de tijd dat de proefpersonen het fietsen konden volhouden. Wel ontdekten ze dat de maximale hartslag tijdens de test bij de supplementengebruikers significant afnam. Dat gebeurde niet in de placebogroep.


Hoe de combinatie van NADH en Q10 vermoeidheid bestrijdtMechanisme
In een andere publicatie [Antioxid Redox Signal. 2015 Mar 10;22(8):679-85] beschreven de onderzoekers hoe suppletie met NADH en Q10 vermoedelijk het vermoeidheidssyndroom verzachtte. In dat artikel vertellen de Spanjaarden om te beginnen dat het supplement in de cellen de concentratie NADH verhoogde, en in het bloed merkers voor vrije radicaalactiviteit verminderde.

In de cellen verhoogde suppletie bovendien de concentratie ATP en de activiteit van het enzym citraatsynthase. Citraatsynthase is een sleutelenzym in de citroenzuurcyclus, een complexe reactie waarin cellen voedingsstoffen omzetten in energie.


Hoe de combinatie van NADH en Q10 vermoeidheid bestrijdtConclusie

"This 8-week, randomized, doubleblind, placebo-controlled trial suggested that the CoQ10 plus NADH supplementation may be a safe, well tolerated and potentially useful treatment", resumeren de onderzoekers. "CoQ10 plus NADH supplementation improved significantly reducing maximum heart rate during the ergometer stress test and also on perceived fatigue in the chronic fatigue syndrome."

"Larger multicenter trials with longer term follow-up interventions in more homogenous chronic fatigue syndrome populations are warranted."

Bron:
Clin Nutr. 2016 Aug;35(4):826-34.

Meer:
Nicotinamide-riboside verlengt levensduur en verjongt spieren (7-6-2016)
Spiercel wordt superspiercel door nicotinamide-riboside (22-5-2016)
Rel rond energiesupplement Enada (3-12-2002)


Humane studie: Q10 verhoogt uithoudingsvermogen (een beetje)
Geteste dosering: 200 milligram Q10 per dag.

Dierstudie: Q10 verhoogt uithoudingsvermogen met 40 procent
Dierstudie. Humaan equivalent van beproefde dosis: 150 milligram Q10 per dag.

Lichte inspanning verbrandt meer vet met Q10
Humane studie uit Japan. Accuut effect van 30 milligram Q10.