Opgeladen: 22-5-2016
Opgeborgen in: Duursportsupplementen, Afslanksupplementen, Vitamine B, Langer leven door suppletie
Translation: Nicotinamide-riboside transforms muscle cells into super muscle cells (27-7-2016)

Spiercel wordt superspiercel door nicotinamide-riboside

Spiercellen verbruiken meer energie en verbranden meer vet door suppletie met de vitamine B3-analoog nicotinamide-riboside. Dat blijkt uit een dierstudie die onderzoekers van Ecole Polytechnique Federale de Lausanne in Zwitserland publiceerden in Cell Metabolism. Nicotinamide-riboside is volgens dat onderzoek niet alleen een mogelijk afslankmiddel, maar misschien ook een interessant sportsupplement. En een supplement dat beschermt tegen diabetes. En misschien nog veel meer.

Nicotinamide-riboside
Nicotinamide-riboside zit in melk, maar ontstaat ook in het lichaam als enzymen ribose vastplakken aan vitamine B3.


Spiercel wordt superspiercel door nicotinamide-riboside Spiercel wordt superspiercel door nicotinamide-riboside Spiercel wordt superspiercel door nicotinamide-riboside


Vitamine B3
Niacin

Nicotinamide


Vitamine B3
Niacin

Nicotinic Acid


Vitamine B3
Niacin

Nicotinamide riboside


Spiercel wordt superspiercel door nicotinamide-riboside
Nicotinamide-riboside is een precursor van het cellulaire co-enzym NAD+. [Structuurformule hiernaast.] NAD+ speelt een cruciale rol in de werking van mitochondria, de energiecentrales van de cel. Volgens onderzoek van de groep van David "Resveratrol" Sinclair is veroudering gedeeltelijk het gevolg van een afname van de hoeveelheid NAD+ in het lichaam, en kunnen middelen die deze afname afremmen veroudering wellicht vertragen. [Cell. 2013 Dec 19;155(7):1624-38.] Sinds die ontdekking is nicotinamide-riboside nogal hip in de anti-aging-gemeenschap.

Studie
Kun je spiercellen beter laten functioneren door suppletie met forse doses nicotinamide-riboside? Kun je ze meer energie laten verbruiken? Dat vroegen de onderzoekers uit Lausanne zich af.

De onderzoekers mestten een groep muizen vet met calorierijk voer [HFD] en gaven een groep andere muizen normaal voer [CD]. In beide groepen kreeg de helft van de muizen dagelijks 400 milligram nicotinamide-riboside per kilogram lichaamsgewicht. Het humane equivalent van die dosis is - voor iemand van 80 kilo - ongeveer 3.2 gram nicotinamide-riboside per dag. Dat is wel erg hoog.

Op internet kun je ervaringen lezen van gebruikers die meestal experimenteren met doses tot 500 milligram nicotinamide-riboside per dag.

Resultaten
De suppletie remde de toename van de vetmassa af bij de vetgemeste muizen, en liet in die groep het zuurstofgebruik toenemen. Donkere balken = suppletiegroep.


Spiercel wordt superspiercel door nicotinamide-riboside


Na 12 weken lieten de onderzoekers de vetgemeste muizen rennen in een treadmill totdat ze letterlijk niet meer konden. De suppletie vergrootte hun uithoudingsvermogen. Suppletie verhoogde ook de lichaamstemperatuur van de muizen in een koude omgeving, en de grootte van hun mitochondria.


Spiercel wordt superspiercel door nicotinamide-riboside


Mechanisme
Hieronder zie je hoe nicotinamide-riboside volgens de onderzoekers werkt. De vitamine B3-analoog verhoogt de concentratie NAD+, en NAD+ activeert vervolgens verjongende enzymen als SIRT1.


Spiercel wordt superspiercel door nicotinamide-riboside


Conclusie
"Our data, combined with the evidence that other NAD+ precursors can improve age-related insulin resistance [Cell Metab. 2011 Oct 5;14(4):528-36.] and that nicotinamide-riboside increases yeast replicative life span, [Cell. 2007 May 4;129(3):473-84.], therefore warrant future investigations to see if boosting NAD+ levels by nicotinamide-riboside supplementation might also improve the health and life span of humans", besluiten de onderzoekers.

Over dit spul willen we meer weten.

Bron:
Cell Metab. 2012 Jun 6;15(6):838-47.

Meer:
Forse dosis curcumin versterkt het effect van training (via SIRT1) op spieren (15-12-2015)
In cacao zit een duursportdrug (lees: SIRT1-booster) (13-3-2012)


Appelpolyfenolen verlengen levensduur, mechanisme onbekend
Deze stoffen werken niet via SIRT1. Interessant spul om te stacken...

Kaempferol verhoogt metabolisme spiercel
In vitro-onderzoek. SIRT1 speelt sleutelrol.

Dierstudie: quercetine vergroot uithoudingsvermogen
Onderzoekers koppelen effect aan PGC1alpha en SIRT1.