Opgepoetst: 21-9-2022
Opgeladen: 23-12-2014
Opgeborgen in: Psychologie, Langer leven door psychologie
Translation: Brainwashing makes the elderly fitter (10-2-2015)

Hersenspoeling maakt ouderen fitter

Zestigplussers worden fitter als ze door een eenvoudige hersenspoeltechniek positiever over veroudering gaan denken. Dat melden onderzoekers van Yale University in Psychological Science. De onderzoekers lieten ouderen naar een scherm kijken waarop subliminale boodschappen verschenen.


Hersenspoeling maakt ouderen fitterSubliminale boodschappen
Hersenspoeling maakt ouderen fitter
De meest eenvoudige subliminale boodschappen zijn bijvoorbeeld woorden die verschijnen in een film, en zo kort in beeld zijn dat je ze niet bewust waarneemt. Toch kunnen die boodschappen je anders over dingen laten denken en je gedrag veranderen.

De reclame-industrie maakt nog wel eens gebruik van subliminale boodschappen. In het geniep, uiteraard, en om ons nog meer rotzooi te laten consumeren. De onderzoekers wilden diezelfde techniek echter gebruiken op een positieve manier.

Studie
De onderzoekers maakten een lijst van positieve associaties die we bij ouderen kunnen hebben. We kunnen bijvoorbeeld ouderen 'wijs', 'actief', betrokken', 'taai' of 'ervaren' vinden. Die positieve associaties vertaalden de onderzoekers in woorden. Vervolgens maakten ze een programma waarin die woorden subliminaal op een computerscherm verschenen.

Vervolgens lieten de onderzoekers een groep proefpersonen van 60-99 jaar wekelijks een keer naar de boodschappen kijken. Ze zagen die als een soort geflikker.

Een controlegroep kreeg neutrale subliminale boodschappen te zien.

De onderzoekers wilden met hun subliminale boodschappen de manier veranderen waarop hun proefpersonen dachten over veroudering en zichzelf. Daarom bepaalden ze aan de hand van vragenlijsten de denkbeelden van de proefpersonen daarover.

Resultaten
De proefpersonen die keken naar de subliminale positieve boodschappen [paarse staafjes in de figuren hieronder] gingen in een periode van 8 maanden positiever denken over veroudering in het algemeen en hun eigen veroudering. Bij de controlegroep [blauwe staafjes] veranderde weinig.


Hersenspoeling maakt ouderen fitterDe subliminale boodschappen verbeterden het lichamelijke functioneren van de proefpersonen. Dat bepaalden de onderzoekers aan de hand van simpele tests, waarin proefpersonen bijvoorbeeld zo snel mogelijk een paar keer achter elkaar moesten opstaan uit een stoel, of een paar meter zo snel mogelijk moesten wandelen.

Het positiever worden van de stereotypes over veroudering verbeterde dus het lichamelijk functioneren, stellen de onderzoekers.


Hersenspoeling maakt ouderen fitterConclusie
Deze samenleving geeft mensen met het idee dat 'jeugd' iets positief is, en 'ouderdom' iets negatiefs. Wie ouder wordt, takelt af. Ouderdom staat gelijk aan afbraak, vergeetachtigheid, seniliteit, verval. Dat idee alleen al verzwakt ouderen lichamelijk, en maakt dat ze minder goed functioneren. De onderzoekers hebben laten zien dat het bijstellen van die ideeën over veroudering op een slinkse manier ouderen fitter maakt.

In 2013 publiceerden bewegingswetenschappers van de University of Illinois at Urbana-Champaign een studie, waarin ze 65-plussers DVD's gaven met aangepaste fitnessoefeningen. [J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2013 Sep;68(9):1076-82.] De proefpersonen werden daardoor fitter. Maar het effect van 4 weken hersenspoeling om het lichamelijk functioneren in de studie van Yale was groter dan dat van een half jaar bewegen met DVD's...

Bron:
Psychol Sci. 2014 Dec;25(12):2127-35.

Meer:
Leeftijdsdiscriminatie versnelt veroudering, maar er is een tegengif (11-3-2017)
Positief beeld van leven na pensionering verlengt levensduur (23-3-2013)
Afwezigheid van angst voor veroudering verlengt levensduur (20-3-2013)


Autonome mensen leven langer

Boekenlezers leven een paar jaar langer

Psychiaters van de oude stempel leven langer

Autonome mensen leven langer
Als je leven een auto is, zit jij dan zelf achter het stuur? Als je op die vraag naar waarheid met een welgemeend 'ja' kunt antwoorden, dan is de kans groot dat je nog een lang leven voor je hebt.

Boekenlezers leven een paar jaar langer
Als je elke dag minstens een half uur leest in een boek leef je enkele jaren langer dan als je dat niet doet.

Psychiaters van de oude stempel leven langer
Voordat psychiaters psychofarmaca gingen gebruiken legden ze hun cliënten op een divan en voerden ze er diepe gesprekken mee, in de hoop dat ze neuroses konden ontdekken die hun cliënten ziek maakten.