Opgeladen: 10-12-2021
Opgeborgen in: Testosteron & leefstijl, Noten
Translation: Daily handful of hazelnuts increases elderly gentleman's testosterone level (12-12-2021)

Handje hazelnoten per dag helpt heer op leeftijd aan meer testosteron

Als mannen de leeftijd der sterken bereiken, zakt hun testosteronspiegel. Een Turkse dierstudie doet vermoeden dat suppletie met hazelnoten daaraan misschien iets kan doen.


Handje hazelnoten per dag helpt heer op leeftijd aan meer testosteron


Studie
Turkse biochemici, verbonden aan Karadeniz Technical University, gaven een groep jonge mannelijke labratten en een groep oude ratten gedurende een maand voer dat was verrijkt met hazelnoten. Als de ratten volwassen mensen waren geweest, hadden ze dagelijks dertig gram hazelnoot geconsumeerd. Dat is een handvol.

Jonge en oude ratten in controlegroepen kregen standaardvoer zonder toevoegingen.

Hazelnoten zijn een goede voedingsbron van vitamine E. Een handvol hazelnoten leveren meer dan zeventig procent van alle vitamine E die je dagelijks nodig hebt. Om die reden gaven de onderzoekers een controlegroep oudere ratten standaardvoer plus extra vitamine E. Zo konden ze zien of vitamine E eventuele gezondheidseffecten van hazelnoten kon verklaren. Als deze ratten volwassen mensen waren geweest, hadden ze dagelijks een halve gram vitamine E in de vorm van alfa-tocoferol-acetaat gekregen.

Resultaten
Hazelnootsuppletie had geen effect op de testosteronspiegel van de jonge ratten, maar verhoogde wel de testosteronspiegel van de oude proefdieren.


Handje hazelnoten per dag helpt heer op leeftijd aan meer testosteron


Handje hazelnoten per dag helpt heer op leeftijd aan meer testosteron


Klik op de tabel hierboven voor een grotere versie.

Vitamine E had eenzelfde effect op de testosteronspiegel als hazelnoten. Daarbij moet je wel bedenken dat de gebruikte dosis bijzonder hoog is. Voedingswetenschappers hebben de maximale veilige dagelijkse inname van de vitamine E vastgesteld op 300 milligram. Een handje hazelnoten per dag is veiliger.

Naast vitamine E bevatten hazelnoten ook enkelvoudig-onverzadigde vetzuren en fenolen. [Eur J Clin Nutr. 2010 Nov;64 Suppl 3:S112-20.] Het is waarschijnlijk die combinatie van voedingsstoffen in hazelnoten die de testosteronspiegel verhoogt.

Vitamine E verhoogde de levensvatbaarheid van de zaadcellen van de oude ratten niet, hazelnoten deden dat wel.

Conclusie
"The present study demonstrated that hazelnut supplemented diet improved plasma testosterone levels, plasma and testicular oxidant-antioxidant balance, and semen quality parameters, particularly in old male rats", schrijven de onderzoekers.

"Hazelnut is a nutrient dense food and is rich inmonounsaturated fatty acids, vitamin E, lipid-soluble bioactives, polyphenols, other macro- and micronutrients. High energy content and these healthy components in hazelnut may be responsible for positive and favourable effects on the reproductive system."

"Human intervention trials are needed to corroborate these data."

Bron:
Food Chem. 2019 Oct 1;294:1-8.

Meer:
Meer amandelen, minder rimpels (16-10-2019)
Eet een handje noten per dag, en je leeft bijna twee jaar langer (18-5-2017)
Eet noten of pinda's en leef langer (24-11-2013)


Verdwijnen van groenten en fruit uit voeding verlaagt testosteronspiegel Meer testosteron en minder estradiol bij koffiedrinkers Stress en vermoeidheid zijn net zulke sterke testosteronverlagers als leeftijd

Verdwijnen van groenten en fruit uit voeding verlaagt testosteronspiegel
Door het verdwijnen van groenten en fruit uit ons dieet is de testosteronspiegel van mannen waarschijnlijk fiks gedaald.

Meer testosteron en minder estradiol bij koffiedrinkers
In het bloed van koffiedrinkers circuleert een beetje meer testosteron en een beetje minder estradiol dan in het bloed van niet-koffiedrinkers.

Stress en vermoeidheid zijn net zulke sterke testosteronverlagers als leeftijd
Leeftijd is een belangrijke bepalende factor van de hoeveelheid testosteron die in het lichaam van mannen circuleert, maar het is niet de enige.