Opgeladen: 3-1-2020
Opgeborgen in: Omega-3-vetzuren
Translation: Herring roe supplements, a new source of omega-3 fatty acids (4-1-2020)

Haringkuit, een volwaardige bron van omega-3-vetzuren

Haringkuit, een volwaardige bron van omega-3-vetzuren
We zagen het liggen in de schappen, en hadden geen idee wat het was. Haringkuit. Klinkt vissig - en dat is het ook, wist professor Google ons te vertellen. Het is een relatief nieuw extract met omega-3-vetzuren, afkomstig van de eitjes van de haring. Het zou net zo goed zou moeten werken als reguliere visolie.

Kuit als supplement
In kuit zitten omega-3-vetzuren niet in de vorm van een triglyceride, zoals bij reguliere visolie, maar als een fosfolipide, net zoals bij krillolie. Als vissers haring vangen, vangen ze ook kuit. Die hoeveelheid is groot genoeg om er supplementen van te maken, realiseren bedrijven zich. En dus verschijnen er geleidelijk steeds meer supplementen met herring roe oil, haringkuitolie of caviar oil in de webwinkels.

Herring roe supplements, a new source of omega-3 fatty acids
Je kunt trouwens ook de kuit van zalm, koolvis, kabeljauw of een andere vis gebruiken als bron van omega-3-vetzuren, blijkt uit de patentliteratuur. [United States Patent Application Publication US 2008/0089999 A1] Supplementen met die extracten zullen binnenkort ongetwijfeld in de winkels opduiken.

Studie
De onderzoekers gaven 32 volwassen gedurende twee weken dagelijks een supplement met haringkuit, dat goed was voor 628 milligram EPA, 1810 milligram DHA en 137 milligram DPA. Het supplement was Romega30, een product van het Noorse Arctic Nutrition. [arcticnutrition.no]

Arctic Nutrition patenteerde in 2019 het gebruik van extracten van kuit als bron van DHA. [United States Application US2019/0015433 A1] Arctic Nutrition betaalde bovendien het onderzoek, en drie medewerkers van Arctic Nutrition werkten aan de studie mee.


Haringkuit, een volwaardige bron van omega-3-vetzurenDe onderzoekers bepaalden de eerste 12 uur van het experiment hoeveel EPA en DHA er in het bloed van de proefpersonen opdook. Na 2 weken suppletie keken ze nog eens hoeveel omega-3-vetzuren ze in het bloed van de proefpersonen konden terugvinden.

Bij een andere gelegenheid herhaalden de onderzoekers het experiment, maar gaven de proefpersonen dit keer gedurende 2 weken een supplement met reguliere visolie. Dat supplement leverde dagelijks ongeveer even veel EPA, DHA en DPA als de haringkuitolie.

Resultaten
Gedurende eerste 12 uur van het experiment was het haringkuitextract [Romega 30] een betere bron van omega-3-vetzuren dan de reguliere visolie [Fish Oil].


Haringkuit, een volwaardige bron van omega-3-vetzuren


Haringkuit, een volwaardige bron van omega-3-vetzurenNa 2 weken suppletie was het verschil tussen de twee extracten verdwenen. Haringkuitolie en visolie verhoogden de concentratie omega-3-vetzuren in het bloed in gelijke mate.

Reguliere visolie noch kuitolie hadden, voor zover de onderzoekers dat konden nagaan, bijwerkingen.

Conclusie
"These data demonstrate that phospholipid-rich herring roe is a well-tolerated and bioavailable source of long-chain n-3 PUFA", besluiten de onderzoekers.

Bron:
Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2016;111:17-24.

Meer:
Forse verhoging HDL en verlaging LDL door suppletie met krillolie (3-6-2016)
Krillolie bestrijdt PMS (13-9-2015)
Krillolie maakt slimmer en voorkomt depressie (21-12-2013)


Capsule phosphatidylserine-DHA-complex per dag verbetert geheugen zestigplussers

Groenlipmossel-extract vermindert spierschade bij extreme inspanning

Nieuwe omega-3-analoog sn1-DHA-LPC verbetert geheugen

Capsule phosphatidylserine-DHA-complex per dag verbetert geheugen zestigplussers
Supplementen met complexen van phosphatidylserine en visvetzuren zijn main stream geworden. Volgens fabrikanten beschermen ze onder meer de hersenen tegen veroudering.

Groenlipmossel-extract vermindert spierschade bij extreme inspanning
Als je een paar weken groenlipmossel-extract hebt gebruikt, en daarna je spieren onderwerpt aan inspanning van het soort waaraan je niet gewend, vermindert een fikse dosis groenlipmossel-extract de onvermijdelijke schade aan je spieren.

Nieuwe omega-3-analoog sn1-DHA-LPC verbetert geheugen
Amerikaanse wetenschappers van de University of Illinois experimenteren met een nieuw type omega-3-supplement, dat de concentratie omega-3-vetzuren in de hersenen kan verhogen op een manier die met reguliere visolie en krillolie niet haalbaar is.